APIA Alba emite adeverinţe pentru împrumuturi bancare
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba (APIA) informează beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine, aferente anului în curs, că eliberează adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite de la băncile care au încheiat convenţii cu APIA pentru finanţarea activităţilor curente. Aceste credite reprezintă un instrument creat pentru a ajuta financiar fermierii până la primirea primei pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi, la termenul legal. Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului.
Până la această dată, APIA a încheiat convenţii cu CEC Bank şi Raiffeisen Bank, în baza cărora, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare fermier prin care confirmă: a) că beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC – sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine, pentru anul 2010; b) că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementarilor în vigoare; c) numărul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal; d) că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii adeverinţei şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul PNDC – sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine, în conformitate cu legislatia în vigoare.
Înainte de a solicita adeverinţa de la APIA, fermierul trebuie să solicite băncii de la care doreşte să acceseze creditul pentru PNDC – sectorul zootehnic, specia ovine/ caprine, o adeverinţă în care banca să specifice contul de credit în care APIA va vira suma cuvenită solicitantului. Atât adeverinţa emisă de bancă (creditor), cât şi cea de înregistrare a fermierului reprezintă documente tipizate stabilite în cadrul convenţiei. Banca (creditorul) are însă dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe sau acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, stabilite de către creditor şi aprobate de către Banca Naţională a României, inclusiv garanţii pe care creditorul le poate solicita din partea beneficiarului (fermierului).
APIA recomandă potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă, pentru a beneficia de condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale. Plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine, reprezintă prima pe cap de animal ovine/caprine, în cuantum de 40 lei/cap (HGR nr.1175/2010).
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana