Rămâi conectat

Curier Județean

Apele parţial limpezite, în scandalul ecologic de la Cugir

Alexandra Mates

Publicat

în

Concluzia autorităţilor, care au făcut cercetări privind accidentul ecologic care a avut loc luni, 3 septembrie, la Cugir, este aceea că o pompă care transporta substanţe neutralizante de la Uzina Mecanică s-a defectat, permiţând deversarea unei mari cantităţi de ape uzate în râu.

  Potrivit unor declaraţii ale reprezentanţilor Apelor Romane ,U M Cugir ar fi primit o sancţiune contravenţională în suma de 35. 000 de lei ,iar Poliţia a întocmit un dosar penal pe numele acesteia ,pentru comiterea  infracţiunii de ”poluare prin evacuare în apă, în atmosferă sau în sol a unor substanţe periculoase”, fapta prevăzută şi pedepsită de art. 88 din OUG 195\2005.

 Cu toate că Garda de Mediu Alba susţine că accidentul ecologic a avut la origine în mod indubitabil deversarea de apă uzată tehnologic de către Uzina Mecanică în Râul Cugir, Direcţia Sanitar Veterinară Alba vine cu precizări care lasă loc la interpretări. Aceasta susţine că în urma analizelor efectuate pe mai multe exemplare de peşte, s-a constatat că moartea a survenit din lipsă de oxigen, situaţie ce presupune că peştii au murit fie din lipsă de oxigenare a apei din cauza căldurii excesive din ultima perioadă, fie din cauza intoxicaţiei peştilor cu o substanţă care blochează oxigenul din apă. O situaţie aşadar neclară, când ai de ales între două variante!

 În urma probelor de  analiză a apei din râu efectuate  de către Apele Romane s-a constatat că peştii ar fi murit din cauza concentraţiei depăşite de Zinc din apa, substanţa destul de toxică care în cantitate mare devine mortală pentru peşti.

”Ar fi posibilă totuşi o soluţie de recuperare a pierderilor suferite şi anume repopularea zonei cu peşte.  În acest sens, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură ar putea stabili pagubele provocate iar apoi să ceară despăgubiri pentru repopularea cu păstrăv, singura specie care se poate adapta în aceste condiţii, deşi au avut de suferit atât cleanul cât şi mreana vânată, specii care însă nu pot supravieţui în apă de râu”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pescuit Sportiv din Cugi,r Ioan Cristea .(C. P. )


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | În câteva gospodării din Dumești și Sălciua de Jos s-a aprins lumina pentru prima dată, în prag de sărbători. Panouri fotovoltaice instalate într-o nouă etapă de „Energie pentru Viață”

Ziarul Unirea

Publicat

în

În câteva gospodării din Dumești și Sălciua de Jos s-a aprins lumina pentru prima dată, în prag de sărbători. Panouri fotovoltaice instalate într-o nouă etapă de „Energie pentru Viață” Asociația Energia Inteligentă a implementat o nouă etapă de „Energie pentru Viață”. În luna decembrie am adăugat pe harta proiectului județele Mureș și Hunedoara și am […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea