Rămâi conectat

Actualitate

Aparate performante la Secţia de Recuperare Neuromotorie din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Dr. Gheorghe Hondola,  şeful Secţiei de  Recuperare Neuromotorie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, lucrează în sensibilul domeniu al neurologiei din 1989. Membru al Societăţii de Recuperare Neuromotorie din România, în prezent este singurul medic cu specializare neuro-motorie din judeţul Alba, de experienţa sa beneficiind nu numai bolnavii de la noi ci şi cei din Hunedoara, Sibiu, Mureş. În Secţia de Recuperare Neuromotorie de lângă Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia sunt internaţi pentru recuperare pacienţii care au suferit atacuri vasculare cerebrale sau diferite accidente care au lezat sistemul nervos.

 Dr. Hondola ne-a relatat că lucrează în strânsă colaborare cu Secţia de Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, toţi pacienţii de aici devenind ulterior pacienţii săi pentru recuperare. În fapt, după atacurile cerebrale, neuro-chirurgii intervin pentru salvarea vieţii pacientului. Pentru a nu rămâne “o legumă”, pacientul este programat la recuperare neuromotorie unde, sistematic şi în timp, îşi reactivează funcţiile afectate de paralizie: învaţă să meargă, să prindă cu mâinile, să vorbească, în general va deveni o persoană ce nu va mai avea nevoie de însoţitor.

“Cei cu atac vascular cerebral (AVC)  fac recuperări dirijate, din 3 în 3 luni fiind internaţi pe secţie pentru electroterapie, masaj şi gimnastică. Ţelul nostru este recuperarea mobilităţii pacientului afectat de AVC şi acest lucru poate dura un an, un an şi jumătate dar sunt pacienţi care doar după două cure îşi revin. Fiecare leziune pe nerv necesită teoretic cel puţin şase săptămâni de recuperare” precizează dr. Gheorghe Hondola.

De câteva zile, în dotarea Secţiei de Recuperare Neuromotorie au intrat două aparate multifuncţionale, necesare în tratamentul bolnavilor: o combină de electroterapie, cu patru funcţii (electro-, magneto-, laser- şi ultrasono-terapie) şi un aparat de electrogimnastică (care combate spasticitatea muşchilor afectaţi de paralizii, util în pregătirea bolnvilor pentru sala de gimnastică).

“Aparate pe care le aştept de peste 20 de ani. Sunt foarte bucuros că la Consiliul Judeţean Alba au fost găsiţi bani şi pentru aceste aparate”  spune dr. Hondola.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro

Bera Larisa

Publicat

în

Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea