Rămâi conectat

Cultură Educație

Apa şi canalizarea din Aiud, pe masa Curţii de Apel Alba Iulia

Publicat

în

Implementarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Alba”, cu o valoare totală de aproximativ 102 milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”, este întârziată la nivelul municipiului Aiud, din cauza contestaţiilor depuse de ofertanţii care au participat la procedura de achiziţie publică iniţială, organizată de către SC Apa CTTA Alba SA. Achiziţia publică pentru execuţia lucrărilor în municipiul Aiud, la care au participat 7 ofertanţi, nu a fost adjudecată, din pricină că ofertele nu respectau cantităţile de lucrări din documentaţia tehnică. Ţinând cont şi de prevederile legale în vigoare, conform cărora nu mai sunt acceptate devize de lucrări suplimentare, dar şi din dorinţa ca toate lucrările prevăzute în proiectul tehnic să fie executate, contractul de lucrări nu a fost atribuit.
Doi dintre ofertanţii participanţi la această achiziţie au depus contestaţii la CNSC, care a emis o decizie în favoarea anulării procedurii. Împotriva acestei decizii au fost depuse 2 plângeri la Curtea de Apel Alba Iulia, iar demersurile în cadrul proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Aiud vor continua după ce instanţa se va pronunţa cu privire la plângerile formulate împotriva deciziei CNSC.
Conform proiectului, în Aiud, în perioada 2011 – 2014, aşa cum este prevăzut în contractul de finanţare, reţeaua de distribuţie a apei potabile va fi extinsă pe o porţiune de aproape 10 km, iar în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, aceasta va fi extinsă pe o porţiune de circa 14 km şi reabilitată pe o lungime de 6 km. Vor fi totodată executate 6 staţii de pompare pe reţeaua nouă de canalizare şi este prevăzută şi modernizarea staţiei de epurare. Toate staţiile de epurare din cadrul proiectului judeţean vor fi licitate împreună şi distinct de restul lucrărilor, sens în care operatorul judeţean pregăteşte documentaţia necesară. Valoarea totală a investiţiei în municipiul Aiud depăşeşte 15.000.000 euro, fără TVA, din care 78,41% reprezintă contribuţia nerambursabilă din partea UE, 11,99% contribuţia Guvernului României, 7,75% este partea asigurată de SC Apa CTTA Alba, iar 1,84% constituie contribuţia municipiului Aiud.
„Acest proiect este unul cât se poate de benefic pentru Aiud, de aceea implementarea lui efectivă este aşteptată cu interes atât de noi, cei din administraţia locală, cât şi de cetăţeni. Modernizarea infrastructurii este unul dintre obiectivele majore pe care mi le-am asumat, inclusiv la cererea aiudenilor, iar programul finanţat prin POS Mediu a fost o oportunitate extraordinară în acest sens. Regret că licitaţia a fost amânată, era dreptul ofertanţilor să depună contestaţii, dar este păcat că din această cauză se întârzie lucrările. Decizia CNSC a fost clar în favoarea anulării procedurii, ceea ce înseamnă că achiziţia publică organizată nu a avut nici cea mai mică greşeală. Sperăm ca imediat după pronunţarea instanţei să se organizeze o nouă procedură şi sunt sigur că operatorul judeţean este pregătit în acest sens, iar lucrările să înceapă cât mai repede”, a spus primarul Horaţiu Josan.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare