Apă îmbuteliată infestată cu bacteria E.coli, retrasă din supermarketuri. Numele firmelor nu au fost făcute publice
Inspecția sanitară a retras de pe piață, din supermarket-uri, „apă îmbuteliată infestată cu bacteria E.coli”, însă numele firmelor nu sunt publice. Dezvăluirea a fost făcută pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan.
Ar fi fost descoperiți și „dezinfectanți neconformi”, dar birocrația din Ministerul Sănătății nu vrea să facă publice numele firmelor.
„În ultimele luni, statul român a descoperit apă îmbuteliată infestată cu e-coli și dezinfectanți neconformi în spitale, dar nu știți asta pentru că nu toate cazurile au fost făcute publice. Iar numele firmelor au fost protejate. Retrezită la viață parțial după cazul Hexi Pharma și parțial pentru că presiunea instituțională a crescut, Inspecția Sanitară de Stat a descoperit în ultima perioadă luni abateri grave ale unor firme”, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său.
Inspecția Sanitară de Stat se ocupă de controlul multor produse. Printre ele, apa potabilă de la chiuvetă, apa îmbuteliată din magazine sau biocidele folosite în spitale.
„Inspectorii își fac treaba, nu e vorba că nu și-ar face-o. Și nici nu e vreun război între oamenii veniți din afara sistemului și toți funcționarii vechi, dintre care mulți sînt responsabili și profesioniști. Sînt însă unii care se opun pur și simplu. Dar ideea de transparență îi omoară și se opun ca publicul să afle numele firmelor care sînt amendate în urma acestor controale„, a declarat un reprezentant din Ministerul Sănătății.
Conform normelor după care funcționează, Inspecția Sanitară are ca misiune „identificarea riscurilor la adresa sănătății publice” și „comunicarea riscului către consumatori”.
Până în prezent, nu doar că numele firmelor amendate în urma controalelor nu erau comunicate publicului, dar numele companiilor cu produse care prezentau risc pentru sănătate erau secretizate și în rapoartele Inspecției către Ministerul Sănătății și rămîneau la nivelul județelor, la DSP-urile care le descopereau, precizează jurnalistul.
„Norocul a fost că firmele în apa cărora s-a descoperit E-coli în supermarketuri erau firme mici și retragerile au putut fi făcute repede”, potrivit Ministerului Sănătății.
Întreaga anchetă a jurnalistului Cătălin Tolontan o puteti regăsi AICI
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun