Anvelopele de iarnă: Când se montează și ce amendă riscă șoferii care circulă cu cauciucuri necorespunzătoare. Prevederile Codului Rutier
Anvelopele de iarnă: Când se montează și ce amendă riscă șoferii care circulă cu cauciucuri necorespunzătoare. Prevederile Codului Rutier
Când se montează anvelopele de iarnă? Este întrebarea pe care mulți șoferi și-au adresat-o, de-a lungul timpului, mai ales în perioada când se apropia sezonul rece.
Autoturismele trebuie să aibă cauciucuri potrivite sezonului, pentru a oferi o aderență corespunzătoare, iar circulația să fie îndeplinită în condiții de siguranță. Descoperă mai jos, în articol, ce arată Codul Rutier și când sunt nevoiți conducătorii auto să meargă la service, pentru a schimba cauciucurile.
Conducătorii auto sunt obligați să circule în condiții de siguranță. Autoturismele trebuie să fie perfect funcționale și echipate corespunzător. Printre aspectele care favoriează circulația sigură se numără utilizarea unor anvelope potrivite. Însă, o întrebare a fost adresată, de-a lungul timpului, de șoferi: când se montează anvelopele de iarnă, de fapt?
Citește și: Prognoza meteo pentru iarna 2024-2025: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România
Când se montează anvelopele de iarnă?
Achiziționarea unor cauciucuri noi ar putea fi un pas costisitor pentru propriul buget, însă este, de asemenea, o necesitate, în cazul celor care conduc. Codul Rutier nu prevede o anumită dată la care conducătorii auto trebuie să schimbe anvelopele. Totuși, există o serie de condiții pe care nu trebuie să le ignore.
Din punct de vedere tehnic, anvelopele de vară nu mai oferă o aderență corespunzătoare, dacă temperatura se află sub 7 grade Celsius. În acest sens, șoferii trebuie să aibă mașinile echipate cu anvelopele de iarnă. Mai mult, astfel de anvelope sunt obligatorii dacă drumul circulat este înzăpezit, umed sau acoperit cu gheață. În condițiile în care șoferii nu circulă cu anvelopele corespunzătoare pe timpul iernii, riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Conducătorii auto trebuie să își schimbe anvelopele doar în service-urile autorizate.
Ce amendă primesc șoferii care nu își montează anvelopele de iarnă, pentru a circula pe drumurile înzăpezite sau acoperite de gheață
În condițiile în care șoferii circulă fără anvelopele corespunzătoare, pe drumurile publice, riscă să fie amendați. Mai mult, șoferilor li se va reține certificatul de înmatriculare. Aceștia primesc o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Este o amendă care se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni, care este prevăzută în Codul Rutier.
Deținătorii autoturismelor trebuie să fie atenți la dimensiunile roților, atunci când aleg anvelopele de iarnă. De asemenea, sunt importante și alte aspecte, precum indicele de viteză și sarcină, calitatea anvelopelor și eticheta de performanță.
R.A.R. a explicat dacă anvelopele de iarnă pot fi utilizate pe timpul canicular
Într-o postare pe Facebook, reprezentanții R.A.R. au explicat dacă șoferii pot circula cu anvelope de iarnă în timpul canicular.
„BREAKING NEWS despre anvelopele de iarnă în plin val de caniculă! Iată ce trebuie să știi pentru a nu fi luat prin surprindere de nămeți! NU s-a modificat nimic în legislația din România cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă!
Pentru că am citit și noi știrile despre “anvelopele care sunt interzise de la 1 octombrie”, vă spunem că rămâne cum am stabilit: vă anunțăm noi când apar noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule!
Acum, mai pe larg, reamintim că legislatia aplicabilă în România nu merge dincolo de marcajele cuprinzând literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr.5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub următoarele variante: M+S, M.S. sau M&S.
Denumirea de anvelopă ”all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una din formele menționate.
Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum acoperit cu gheață, zăpadă sau polei”, se arată în postarea RAR, pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]