Anunțul ministrului Agriculturii pentru fermierii români: „Vor mai veni sume în această direcţie”
Anunțul ministrului Agriculturii pentru fermierii români: „Vor mai veni sume în această direcţie”
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat faptul că fermierii trec printr-un moment extrem de dificil și că suma alocată din partea Uniunii Europene cu titlul de despăgubiri este mică.
Cu toate acestea, Petre Daea îi liniștește pe fermieri și le promite că vor mai veni fonduri în această direcție.
Petre Daea, anunț de ultimă oră despre sprijinul UE pentru fermieri
„Este un moment dificil şi trebuie să îl trecem şi să trecem cu bine, prin înţelegere, prin acţiune, prin ajutor reciproc, printr-o coordonare a activităţii, motiv pentru care am făcut apel la fermieri şi le-am spus să aibă încredere în autorităţile statului pentru că ele sunt cele ce trebuie să intre în dialogul acesta instituţional cu Comisia Europeană şi să stabilim, în mod corect, concret şi în folosul fermierilor acele măsuri atât de necesare pentru a depăşi momentul acesta foarte greu”, a spus Petre Daea, conform Agerpres.
Aflat la Ploiești, unde se desfășoară un târg de produse româneşti, Petre Daea a spus că în țară au venit 10 milioane de euro și că Guvernul a dublat această sumă la 20 de milioane.
„Au venit în ţară 10 milioane. Noi, prin efortul guvernamental şi posibilităţile pe care le avem din punct de vedere juridic ca să putem antrena şi sume suplimentare, am dublat această sumă la 20 de milioane. Am pus în mişcare imediat actul normativ, în aşa fel încât sumele respective să ajungă la fermieri”, a mai spus ministrul.
Mai mult, ministrul a adăugat că aceste fonduri sunt destul de mici însă, dă asigurări că vor mai veni și alte sume în această direcție.
„E o sumă mică, dar aşteptăm, pentru că vor mai veni sume în această direcţie şi de aceea spuneam că, printr-o colaborare şi printr-o înţelegere perfectă şi o punere de acord între instituţiile statului, să putem ajungem la un rezultat convenit cu Comisia Europeană, un rezultat care trebuie să apară în urma scrisorii pe care au adresat-o cele 5 state preşedintei Comisie Europene. Se solicită Comisiei Europene să se apeleze la celelalte fonduri pentru că rezerva de criză are o dimensiune mică”, a explicat ministrul.
Ministrul Petre Daea a recunoscut că cerealele din Ucraina nu trebuiau vândute în România
În urma consultărilor cu cei zece lideri ai fermierilor, ministrul Petre Daea a explicat stadiul procedurilor dintre Ministerul Agriculturii și Comisia Europeană și a promis că plățile vor fi efectuate cât mai curând.
„Sunt momente grele pentru fermieri. Suma primită de la Comisia Europeană este derizorie”, a comentat Petre Daea.
„Sunt alături de fermieri, de fiecare dată am dat sprijinul necesar. Este un moment greu în care conflictul armat și zăngănitul armelor de lângă țara noastră a creat probleme deosebite prin acest flux de cereale și a pus într-o situație extrem de grea pe cei care au valorificat la prețuri mici datorită (n.r. – din cauza) cerealelor din Ucraina. Cerealele trebuiau să ajungă doar acolo unde destinația era foarte clară, unde populația este dependentă de import. Le-am zis fermierilor să intre toți la discuția cu ministrul pentru că așa este normal.
Mi-au zis problemelor, le-am spus clar ce facem, le-am explicat pe larg că acele sume care au venit în prima tranșă se pun în mișcare imediat, pentru că ieri a apărut în Monitorul Oficial sumele mici dar vor ajunge la fermierii afectați. Ministerul Agriculturii a mai pus 10 milioane pe lângă cele 10 milioane de la UE și am publicat actul normativ care stabilește… Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale, ci tot sprijinul se duce spre fermieri care au cereale (…)
Să se introducă măsuri de restricții la vamă, prin taxe vamale, să se creeze mecanisme de monitorizare ca să știm ce cantitate de cereale există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat (…). Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate (…) Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”, a declarat Daea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate
”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate Pentru că nu au primit creșteri de pensii la începutul anului 2025, pensionarii își pun speranțele în etapa a doua a recalculării. Sunt vizați însă, doar cei care au muncit ore suplimentare, au obținut sporuri, […]