Anul școlar 2023-2024: Cum ne putem ajuta copilul să scape de emoţii în prima zi de şcoală?
Anul școlar 2023-2024: Cum ne putem ajuta copilul să scape de emoţii în prima zi de şcoală?
În curând va suna din nou clopoţelul iar elevii se vor întoarce în bănci. Unii vor păşi pentru prima oară pragul unei şcoli, aşa că părinţii boboceilor trebuie să fie pregătiţi şi să ştie cum să-i liniştească pe micii şcolari încă de acum, cu o săptămână înainte.
Iată cum îl poţi ajuta potrivit The Conversation:
Comunicare deschisă
Încurajează-ți copilul să vorbească despre emoțiile sale. Ascultă-l cu atenție și răbdare. Lasă-l să povestească, astfel se va elibera şi tensiunea poate să dispară.
Vorbiţi despre școală!
Înainte de prima zi, discută cu cel mic despre ce va urma să se întâmple la școală, ca să ştie la ce să se aştepte. Poate fi util să le explici cum va arăta o zi obișnuită de școală și să le povestești despre activitățile pe care le vor face. De asemenea, le poţi povesti micuţilor cum a fost când tu ai mers la şcoală prima dată.
Vizită în prealabil la școală
Dacă este posibil, efectuați o vizită la școală înainte de prima zi. Acest lucru poate ajuta copilul să devină familiarizat cu mediul și să se simtă mai în largul său.
Pregătiţi rechizitele împreună!
Asigură-te că toate lucrurile necesare pentru școală sunt pregătite în avans. Ajută-ți copilul să-și facă ghiozdanul și să-şi pregătească uniforma sau hainele.
Program regulat
Mențineți un program regulat în zilele care preced prima zi de școală. Asigură-te că micul şcolar are timp suficient pentru somn, mâncare și activități relaxante.
Pregătirea mentală
Ajută copilul să-și dezvolte încrederea în sine. Povestește-i despre realizările și succesele lui anterioare și reaminteşte-i că e capabil să se descurce în noua etapă din viaţa lui. Spune-i că îi eşti alături şi orice problemă ar avea e doar la un telefon distanţă, pentru că doamna învăţătoare sau directorul şcolii pot contacta imediat părinţii, la nevoie. Auzind acestea, micuţul se va simţi în siguranţă şi nu va mai gândi că este abandonat într-un spaţiu străin.
Scrisori de încurajare
Poți scrie o scrisoare de încurajare pe care copilul să o poată citi înainte de prima zi de școală. Aceasta poate conține cuvinte încurajatoare și gânduri pozitive.
Participare activă
Dacă este posibil, participă activ la evenimentele sau întâlnirile organizate de școală pentru părinți. Astfel, vei putea să te implici în comunitatea școlară și să fii la curent cu ceea ce se întâmplă la școală.
Mergeţi împreună la şcoală
În prima zi, dacă cel mic este foarte anxios, poți să îl însoțești la școală sau să-l aștepți la sfârșitul zilei. Treptat, îl poți ajuta să devină mai independent.
Fiecare copil este unic, deci abordarea de mai sus poate varia în funcție de personalitatea și nevoile lui. Cu răbdare și susținere, poți ajuta copilul să facă tranziţia către școală cu mai puține emoții și să se simtă mai încrezător în forţele proprii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 21 IANUARIE 2025: 357 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 21 IANUARIE 2025: 357 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]