Rămâi conectat

Ştirea zilei

Anul școlar 2023-2024: Cum ne putem ajuta copilul să scape de emoţii în prima zi de şcoală?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Anul școlar 2023-2024: Cum ne putem ajuta copilul să scape de emoţii în prima zi de şcoală?

În curând va suna din nou clopoţelul iar elevii se vor întoarce în bănci. Unii vor păşi pentru prima oară pragul unei şcoli, aşa că părinţii boboceilor trebuie să fie pregătiţi şi să ştie cum să-i liniştească pe micii şcolari încă de acum, cu o săptămână înainte.

Iată cum îl poţi ajuta potrivit The Conversation:

Comunicare deschisă

Încurajează-ți copilul să vorbească despre emoțiile sale. Ascultă-l cu atenție și răbdare. Lasă-l să povestească, astfel se va elibera şi tensiunea poate să dispară.

Vorbiţi despre școală!

Înainte de prima zi, discută cu cel mic despre ce va urma să se întâmple la școală, ca să ştie la ce să se aştepte. Poate fi util să le explici cum va arăta o zi obișnuită de școală și să le povestești despre activitățile pe care le vor face. De asemenea, le poţi povesti micuţilor cum a fost când tu ai mers la şcoală prima dată.

Vizită în prealabil la școală

Dacă este posibil, efectuați o vizită la școală înainte de prima zi. Acest lucru poate ajuta copilul să devină familiarizat cu mediul și să se simtă mai în largul său.

Pregătiţi rechizitele împreună!

Asigură-te că toate lucrurile necesare pentru școală sunt pregătite în avans. Ajută-ți copilul să-și facă ghiozdanul și să-şi pregătească uniforma sau hainele.

Program regulat

Mențineți un program regulat în zilele care preced prima zi de școală. Asigură-te că micul şcolar are timp suficient pentru somn, mâncare și activități relaxante.

Pregătirea mentală

Ajută copilul să-și dezvolte încrederea în sine. Povestește-i despre realizările și succesele lui anterioare și reaminteşte-i că e capabil să se descurce în noua etapă din viaţa lui. Spune-i că îi eşti alături şi orice problemă ar avea e doar la un telefon distanţă, pentru că doamna învăţătoare sau directorul şcolii pot contacta imediat părinţii, la nevoie. Auzind acestea, micuţul se va simţi în siguranţă şi nu va mai gândi că este abandonat într-un spaţiu străin.

Scrisori de încurajare

Poți scrie o scrisoare de încurajare pe care copilul să o poată citi înainte de prima zi de școală. Aceasta poate conține cuvinte încurajatoare și gânduri pozitive.

Participare activă

Dacă este posibil, participă activ la evenimentele sau întâlnirile organizate de școală pentru părinți. Astfel, vei putea să te implici în comunitatea școlară și să fii la curent cu ceea ce se întâmplă la școală.

Mergeţi împreună la şcoală

În prima zi, dacă cel mic este foarte anxios, poți să îl însoțești la școală sau să-l aștepți la sfârșitul zilei. Treptat, îl poți ajuta să devină mai independent.

Fiecare copil este unic, deci abordarea de mai sus poate varia în funcție de personalitatea și nevoile lui. Cu răbdare și susținere, poți ajuta copilul să facă tranziţia către școală cu mai puține emoții și să se simtă mai încrezător în forţele proprii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat Circulația este blocată temporar în urma unui incendiu produs la o autobasculantă pe A10 km 30, calea 2 (sensul Turda-Sebeș), a anunțat DRDP Cluj. Citește și: FOTO | INCENDIU violent izbucnit la un autoturism în zona Cetății: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea