Rămâi conectat

Actualitate

Anul 2018 – al treilea cel mai călduros an în România, din 1901 până în prezent

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Anul 2018 – al treilea cel mai călduros an în România, din 1901 până în prezent!

Media anuală a temperaturii aerului înregistrată în România, în 2018, a fost de 11,57 grade Celsius, a treia cea mai mare valoare din anul 1901 până în prezent, reiese din înregistrările de la staţiile meteorologice cu şir lung de observaţii ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), citate de Ministerul Mediului.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Potrivit măsurătorilor, temperatura medie a aerului consemnată pe parcursul anului precedent a depăşit cu 1,35 grade Celsius norma climatologică în vigoare, respectiv media multianuală din perioada 1981 – 2010. „După cum ne-am aşteptat, iată că anul 2018 urcă direct pe podiumul clasamentului celor mai călduroşi ani din istorie. Avem, deci, o nouă dovadă care ne arată că schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă omenirea.

În acelaşi timp, devine tot mai clar că trebuie să ne străduim să realizăm echilibrul între nevoile comunităţilor şi nevoia de a trăi pe o planetă sănătoasă. Aceasta înseamnă implementarea unor măsuri concrete şi eforturi egale în cele două direcţii: atât reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, susţine ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Datele citate relevă, totodată, că, în intervalul 1900 – 2018, rata încălzirii a fost de 1,05 grade Celsius.

Ministerul Mediului notează că anul 2015 rămâne cel mai călduros an înregistrat în România, cu o temperatură medie de 11,72 grade Celsius, urmat îndeaproape de 2007 (11,67 grade Celsius). În topul celor mai călduroşi zece ani din perioada 1900 – 2018, nouă dintre aceştia aparţin intervalului 2000 – 2018.

Conform analizelor de specialitate, la nivel lunar, în 2018, au existat nouă luni cu abateri termice lunare pozitive cuprinse între 0,3 şi 4,7 grade Celsius, faţă de intervalul 1981 – 2010, respectiv în: ianuarie (+2,1 grade), februarie (+0,3 grade), aprilie – cea mai călduroasă lună aprilie din 1900 până în prezent (+4,7 grade), mai (+2,2 grade), iunie (+0,9 grade), august (+1,8 grade), septembrie (+1,1 grade), octombrie (+2 grade) şi noiembrie (+0,9 grade).

În privinţa precipitaţiilor, datele arată că media anuală din anul 2018 a fost de 698,8 mm, cu 10% mai mare decât norma climatologică (1981 – 2010).

La acest capitol, abaterea cantităţii lunare de precipitaţii a fost pozitivă în 6 din cele 12 luni, oscilând între 16% în ianuarie şi 92% în martie.

Pe de altă parte, abateri negative s-au înregistrat în restul lunilor, oscilând între 6% – în noiembrie, şi 64% – în aprilie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale

Ioana Oprean

Publicat

în

Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]

Citește mai mult

Actualitate

Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni”

Ioana Oprean

Publicat

în

Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că urmează controale în spitalele din România, începând de săptămâna viitoare, după ce a primit peste 200 de sesizări despre calitatea mâncării servite pacienţilor. Unele meniuri arată impecabil, altele, „din […]

Citește mai mult

Actualitate

Ce se întâmplă când pomii vecinilor depășesc limita de proprietate și pătrund pe terenul alăturat: Fructele care cad natural în curtea învecinată pot fi păstrate. Ce spune legea

Ioana Oprean

Publicat

în

Ce se întâmplă când pomii vecinilor depășesc limita de proprietate și pătrund pe terenul alăturat: Fructele care cad natural în curtea învecinată pot fi păstrate. Ce spune legea Românii care locuiesc la casă și au curte sunt ghidați de mai multe reguli și legi, care reglementează anumite aspecte ale vieții în comun. Una dintre situații […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea