ANRE va inspecta reţelele de gaze şi energie concesionate operatorilor privați
Pentru prima oară de când au fost concesionate către operatorii privaţi, reţelele de gaze şi energie vor fi inspectate de ANRE. Autoritatea deja a angajat o firmă de consultanţă pentru acest control care va fi făcut la faţa locului. Echipe trimise pe teren vor verifica starea instalaţiilor.
Reţeaua de electricitate şi conductele de gaze au fost concesionate în 2004 pe 49 de ani. Piaţa curentului a fost împărţită în 8 regiuni în care Enel, E.On, CEZ şi Electrica deţin monopolul.
În primăvară, un raport al Curţii de Conturi arăta că pierderi de un miliard de euro din reţele electrice au fost pasate clienţilor în perioada 2010-2013. Potrivit raportului facturile au fost încărcate atât cu pierderile de curent cât şi cu investiţiile care ar fi trebuit să limiteze aceste pierderi.
Pe piaţa gazelor principalii operatori ai reţelelor de conducte sunt Engie și E.ON Distribuție. Pe lângă faptul că toate aceste instalaţii vor fi verificate, vicepreşedintele ANRE a declarat că ar trebui să existe şi un soi de descentralizare a pieţei energetice.
„Vom pleca de la prima analiză de stare tehnică a reţelelor pe care o facem după 12 ani de când reţelele de distribuţie au fost concesionate de către statul român. Şi distribuţia, şi furnizarea de energie electrică, de gaze, şi alte forme de energie – apă, canal – trebuie să devină un pachet aflat sub autoritatea şi guvernanţa locală,” a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii4 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii