ANRE va inspecta reţelele de gaze şi energie concesionate operatorilor privați

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Pentru prima oară de când au fost concesionate către operatorii privaţi, reţelele de gaze şi energie vor fi inspectate de ANRE. Autoritatea deja a angajat o firmă de consultanţă pentru acest control care va fi făcut la faţa locului. Echipe trimise pe teren vor verifica starea instalaţiilor.

retea gazeReţeaua de electricitate şi conductele de gaze au fost concesionate în 2004 pe 49 de ani. Piaţa curentului a fost împărţită în 8 regiuni în care Enel, E.On, CEZ şi Electrica deţin monopolul.

ELIT

În primăvară, un raport al Curţii de Conturi arăta că pierderi de un miliard de euro din reţele electrice au fost pasate clienţilor în perioada 2010-2013. Potrivit raportului facturile au fost încărcate atât cu pierderile de curent cât şi cu investiţiile care ar fi trebuit să limiteze aceste pierderi.

Pe piaţa gazelor principalii operatori ai reţelelor de conducte sunt Engie și E.ON Distribuție. Pe lângă faptul că toate aceste instalaţii vor fi verificate, vicepreşedintele ANRE a declarat că ar trebui să existe şi un soi de descentralizare a pieţei energetice.

„Vom pleca de la prima analiză de stare tehnică a reţelelor pe care o facem după 12 ani de când reţelele de distribuţie au fost concesionate de către statul român. Şi distribuţia, şi furnizarea de energie electrică, de gaze, şi alte forme de energie – apă, canal – trebuie să devină un pachet aflat sub autoritatea şi guvernanţa locală,” a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419