Angajații din apărare și ordine publică vor avea veniturile majorate: 75% în plus, în anumite condiții
Angajații din apărare și ordine publică vor avea veniturile majorate: 75% în plus, în anumite condiții
Mai multe măsuri sunt luate în considerare de către Executivul de la București în ceea ce privește angajații din apărare și ordine publică. Guvernul are în vedere acordarea de compensații pentru chiria soldaților și gradaților profesioniști, modificarea indemnizației de delegare sau detașare a celor din apărare și ordine publică ce participă la anumite misiuni, precum și exceptarea acestui tip de personal de la înghețările salariale stabilite la final de 2021 și se mai are în vedere și majorarea soldei pentru cei din instituțiile de apărare și securitate națională cu 75% în anumite condiții.
Toate acestea se vor face printr-un OUG care prevede modificarea mai multor acte normative pentru actualizarea legislației în domeniul salarizării personalului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Ca o excepție a regulilor aplicabile de la 1 ianuarie 2022 și stabilite prin OUG 130/2021, solda de grad/salariul gradului profesional va fi actualizat proporțional cu evoluția salariului minim brut pe țară, începând cu 1 iulie, pentru personalul militar, polițiști și polițiști de penitenciare.
Majorarea cu 75% din soldă pentru munca prestată suplimentar ce nu poate fi recompensată cu timp liber corespunzător (în termen de 60 de zile de la acumulare) va putea fi acordată și personalului din instituțiile de apărare și securitate națională care execută serviciul de luptă permanent sau care desfășoară activități deosebite cu caracter operativ, neprevăzut ori în situații de urgență.
Indemnizația de delegare sau de detașare va fi dublată în situația în care militarii, polițiștii sau personalul civil participă la misiuni de instrucție, exerciții militare/ polițienești, trageri și aplicații, în tabere sau în poligoane, pentru o perioadă mai mare de 24 de ore și la o distanță mai mare de 5 km față de localitatea în care își au locul permanent de muncă.
De asemenea, în Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști va fi introdusă compensația lunară pentru chirie în cuantum de până la 50% din solda de funcție a soldaților și a gradaților profesioniști, în condiții similare cadrelor militare în activitate. La ora actuală, această lege prevede dreptul la o compensație lunară, dar nu este stabilit un cuantum al acesteia. Mai mult, cuantumul concret va fi stabilit printr-un act normativ oficializat ulterior.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidenţiale 2024: Acte necesare la secția de vot și reguli în cabina de votare
Alegeri prezidenţiale 2024: Acte necesare la secția de vot și reguli în cabina de votare Peste doar câteva zile, circa 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele. Cele două tururi de alegeri prezidențiale se vor desfășura pe 24 noiembrie și 8 decembrie. De asemenea, pe data […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate22 de ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio oră ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată