Angajați pentru protecția datelor personale: Din 2018, firmele mari vor fi obligate să desemneze un responsabil pentru protecția și confidențialitatea datelor
Angajați pentru protecția datelor personale: Din 2018, firmele mari vor fi obligate să desemneze un responsabil pentru protecția și confidențialitatea datelor.
Spitalele, firmele de securitate și de asigurări, companiile de transport public, băncile sau furnizorii de internet și telefonie vor trebui să desemneze un responsabil cu protecția datelor personale, prevede un act normativ european ce se va aplica direct în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), deci și în România, începând din mai 2018.
Responsabilul va putea să fie ori cineva specializat care deja este la firmă, ori cineva contractat din exteriorul ei doar pentru protecția datelor, iar absența lui va putea fi drastic sancționată.
Obligația firmelor mari de a desemna un responsabil cu protecția datelor personale este prevăzută în Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului.
Documentul a fost publicat deja în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica, începând cu data de 25 mai 2018, direct în toate statele Uniunii, fără să fie necesar ca autoritățile să-l transpună în legislația României.
Concret, desemnarea unui responsabil cu protecția datelor va fi obligatorie pentru entitățile publice (de principiu, autoritățile naționale, regionale și locale, exceptând instanțele) și pentru firmele care au ca activități principale prelucrarea periodică și pe scară largă a datelor personale sau prelucrarea pe scară largă a unor categorii speciale de date.
Pentru ca aceste prevederi să fie mai ușor de înțeles, există și un ghid al unui organ consultativ european independent care se ocupă, potrivit legislației europene, cu protecția și confidențialitatea datelor.
În cazul companiilor care au ca activități principale prelucrarea periodică și pe scară largă a datelor personale, ghidul citat dă câteva exemple relevante, făcând referire, în esență, la firme de dimensiuni mari. Astfel, vorbim, printre altele, de spitale, care trebuie să prelucreze datele de sănătate ale pacienților pentru a putea oferi asistență medicală într-un mod adecvat. De asemenea, obligația de a desemna un responsabil cu protecția datelor va reveni și firmelor de securitate care supraveghează centre comerciale și spații publice, din moment ce activitatea lor este strâns legată de prelucrarea datelor personale.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]