Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Foto: Oana Badea şi Andreea Paul Vass la Aiud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Salonul Georgia din Aiud a găzduit lansarea cărţii „Forţa politică a femeilor”, o culegere de declaraţii coordonată de Andreea Paul Vass -consilierul de stat al premierului, evenimentul fiind organizat de Oana Badea, secretar de stat la MECTS şi candidat al PDL pentru funcţia de primar al municipiului Aiud.În cuvântul de deschidere, Oana Badea a mulţumit tuturor prietenilor şi membrilor familiei prezenţi în sală şi, pentru a elimina din start eventualele speculaţii, a explicat şi motivele obiective pentru care au absentat soţul (care, deşi răcit, îi pregăteşte suprizele pentru ziua ei de naştere de duminică, 4 martie) şi fiul ei (care învaţă pentru BAC şi pentru examenul Cambridge).  În schimb, au fost alături de ea mama şi fraţii. De asemenea, au ţinut să-i fie alături preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi vicepreşedintele Sorin Bumb, primarul Silviu Vinţeler (Noşlac), numeroase cadre didactice, directori de şcoli, colegi de partid şi alţi invitaţi. Nu în ultimul rând, au fost prezenţi rectorul ales al Universităţii „1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz, dar şi foşti colegi de la IŞJ Alba: inspectorul şcolar Ioan Bordean şi prof. Constantin Groza – director al Şcolii „Ovidiu Hulea” Aiud.

Andreea Paul Vass şi-a argumentat scrierea acestei lucrări prin faptul că numărul femeilor din politica româneacă este mult prea mic, oferind câteva date statistice: nicio femeie preşedinte de stat, doar o femeie ministru, numai 10 femei la 90 de bărbaţi în Parlament şi doar 3 femei primar la 97 de bărbaţi. „Am venit să o ajut pe Oana să fie a patra la 96 de bărbaţi” , a declarat Andreea Paul, apreciind calităţile Oanei Badea, despre care a spus că va fi o pierdere la nivel naţional, dar va fi un câştig pentru Aiud, „iar eu nu laud pe cine nu poate duce”. Andreea Paul Vass declară că intelectuali de marcă cu care a discutat susţin că unei femei îi este de două ori mai greu să obţină o funcţie politică decât unui bărbat, iar alţii susţin, metaforic, că îi este chiar de 10 ori mai dificil.

Şi mass-media cataloghează femeile din politică după culoarea părului, adâncimea decolteului, înălţimea tocului, lungimea fustei sau marca poşetei, afirmă coorodnatoarea lucrării. Andreea Paul Vass a făcut o pledoarie pentru legiferarea unei cote minimale obligatorii de reprezentativitate de gen în Parlament, de 30% pentru femei. Ea a arătat că nu este vorba despre o discriminare pozitivă, deoarece 52% din populaţia României este de sex feminin, iar referitor la competenţă, peste 70% dintre licenţiaţii în studii politice, politici publice sau în domenii economico-sociale sunt de gen feminin. Totodată, autoarea a spus că ţările care au rezolvat echilibrul dintre femei şi bărbaţi prin introducerea cotei minimale sunt Belgia, Franţa, Spania, Norvegia, iar state precum Germania, Suedia, Marea Britanie şi Polonia au stabilit cote minime de gen la nivelul partidelor politice, procente pe care le şi respectă. În tabelul de la începutul cărţii se arată că în România doar 11,4% dintre membrii Parlamentului sunt Femei, faţă de 41,5% în Finlanda, 41,3% – Olanda, 38% – Danemarca, 36,3% – Spania, iar în Parlamentul European, ponderea femeilor este de 36% faţă de 62% – Finlanda, 56% – Suedia, etc. Legat de resursa financiară necesară unei candiaturi a femeilor, Andreea Paul Vass a spus că 34% dintre firmele private au manageri femei, iar în ultimii ani, la companiile nou înfiinţate, procentul este „jumi-juma”.

Recenzia cărţii a fost făcută de Oliviu Socaciu. Cartea a fost structurată în 3 părţi. În prima parte sunt prezentate 49 de persoane şi personalităţi politice feminine, cu modul lor de gândire. În partea a doua, este exprimat punctul de vedere al 21 de persoane din mass-media şi mediul de afaceri, iar în ultima parte au cuvântul 14 bărbaţi, oferind şi câteva exemple. „Ei, acum am ajuns, în ordine alfabetică, la draga noastră concitadină, d-na Oana Badea, cu care ne mândrim pentru competenţa sa, pentru puterea de a rezista nu doar într-un singur guvern, recunoscându-i-se rolul indispensabil”, iar în acelaşi volum Lavinia Şandru este de părere că „România se va schimba când în fruntea ei va fi aleasă o femeie”, a subliniat recenzorul.

În cuvântul său, rectorul ales al UAB, prof. univ. dr. Daniel Breaz, a spus că femeile trebuie puse în valoare, deoarece aduc bucurie şi echilibru în viaţa bărbaţilor, subliniind că nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbaţii, aşa cum nici bărbaţii nu sunt cu nimic mai prejos decât femeile.

Oana Badea a spus că vrea să candideze deoarece crede că le este datoare Aiudului şi locuitorilor săi, „pentru că s-a pierdut prea mult timp pentru oraşul meu” şi a subliniat că PDL este singurul partid pe care-l ştie din judeţul Alba care a făcut această deschidere spre promovarea femeilor în politică, aluzie la proaspăta nominalizare a ei drept candidat pentru funcţia de primar al municipiului Aiud de către preşedintele executiv al PDL Alba, Ion Dumitrel. Acesta a spus, la rândul său, că e mai greu să convingi femeile să intre în politică chiar şi pentru o funcţie de consilier, dar PDL a stabilit deja candidaţi femei pentru Aiud – Oana Badea, despre care crede că va conduce Aiudul nu doar pentru următorii 4 ani şi oraşul Cugir – Camelia Dumitrean, dar are în funcţii şi 3 primăriţe şi alte 3 viceprimăriţe.

Spre final, prietenii i-au oferit Oanei Badea un imens buchet de flori şi i-au cântat „La mulţi ani”, manifestarea încheindu-se cu o sesiune de autografe din partea autoarei Andreea Paul Vass şi a gazdei sale, secretarul de stat al MECTS.

Robert GHERGU 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea