ANAF ar putea trimite decizii de plată pentru asigurările de sănătate care n-au mai fost achitate în ultimii patru ani
Contribuabilii care nu și-au mai achitat asigurările de sănătate în ultimii patru ani, ar putea primi în curând decizii de plată de la ANAF. De asemenea, Fiscul, sub presiunea Executivului de a aduce mai mulţi bani la buget, ar putea încasa mai devreme impozitele pe venituri. Adică deciziile să vină în vară, nu la toamnă.
Presiunea este tot mai mare, iar ANAF a promis măsuri ferme pentru creşterea gradului de colectare la bugetul statului. Specialiştii spun că este posibil ca ANAF să ceară contribuabililor să plătească taxele şi impozitele mai devreme decât în anii trecuţi.
„Practic deciziile ANAF ar fi urmat într-un an normal să fie emise de undeva în septembrie-octombrie. Evident că ne putem aştepta, având în vedere această nouă tactică care a adoptat-o ANAF să primim acele decizii de impunere ceva mai devreme, respectiv, chiar în mijlocul sezonului estival. Şi pe segmentul de turism, şi până la urmă pe segmentul de consum, ce tot în buzunarele ANAF-ului ar ajunge din taxe şi impozite, acest consum ar scădea”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.
Însă adevărata lovitură pentru contribuabili poate veni din altă parte. În 2012 s-a decis ca banii încasaţi din asigurările de sănătate să fie încasaţi de ANAF. Mutarea bazei de date de la Casa de Asigurări de Sănătate nu a fost făcută nici acum. Specialiştii din fiscalitate spun că firmele şi persoanele fizice se vor trezi cu sume mari de plată pentru asigurările de sănătate.
„Acel contribuabil are un termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere să îşi achite atât diferenţele de impozit cât şi diferenţele la contribuţia de sănătate. Dacă ne aflăm în situaţia în care contribuabilul nu dispune de acei bani, atunci evident el intră în dobânzi şi penalităţi de întârziere”, a explicat specialistul în fiscalitate Adrian Bența.
„Ne aşteptăm ca în anul 2017, fiindcă se apropie termenul de prescripţie şi sunt sigur că ANAF n-o să depăşească acest termen, fiindcă ar însemna nişte pierderi, probabil de milioane de lei la bugetul de stat, vor emite acele decizii de impunere pentru plata CAS-ului. Ce se va întâmpla este că, probabil, o bună parte dintre persoanele fizice autorizate vor avea dificultăţi serioase în a plăti acest CAS. Ar trebui să intervină şi să eşaloneze pe o perioadă ceva mai lungă de timp şi nu doar cele 60 de zile pe care le are orice contribuabil să plătească impozitele, sau dacă nu, şi vor avea loc nişte proteste împotriva acestei taxe ce nu mai este achitată de nişte ani de zile, probabil că Guvernul va trebui să se gândească la o amnistie fiscală”, a adăugat avocatul Adrian Cuculis.
Principalii paşi pentru eşalonarea unei plăţi la impozitul pe venit sunt: trimiterea unei cereri către ANAF, dovada faptului că acel contribuabil se află în dificultate financiară şi depunerea unor garanţii de cel puţin 20% din suma datorată statului. Pentru cei care sunt încadraţi la un grad redus de risc fiscal, perioada maximă de eşalonare este de un an.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 5 minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor