Amenzi de circulație 2022: Cum se poate achita online amenda? Recomandări pentru șoferi
Amenzi de circulație 2022: Cum se poate achita online amenda? Recomandări pentru șoferi
Codul Rutier intrat în vigoare la începutul anului este foarte clar și strict în privința amenzilor de circulație și a plății acestora. Pentru a evita statul la coadă la ghișee, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în 2022 amenzile pot fi achitate și online.
Cei care sunt amendați au la dispoziție mai multe modalități prin care pot achita o amendă de circulație. În 2022 există patru moduri prin care poți să plătești amenzile de circulație, și anume:
- cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului și la direcțiile de taxe și impozite locale;
cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
online – pe platforma Ghișeul.ro;
online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking.
Astăzi ne vom referi la varianta achitării online a amenzilor. Chiar dacă nu stăpânești foarte bine calculatorul nu trebuie să te sperii pentru că procedura este una foarte simplă.
Cum se poate achita online amenda de circulație?
Pentru a evita statul la coadă la ghișee, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, amenda poate fi achitată online. Pentru asta există două variante. Fie pe platforma Ghișeul.ro, fie prin intermediul unui serviciu de Internet Banking. Să le luăm pe rând.
În primul caz, în secțiunea destinată plății amenzilor rutiere va trebui să completezi spațiile libere dedicate cu datele tale personale. Sunt necesare și informații referitoare la tipul de amendă și detalii legate de procesul verbal întocmit de polițistul constatator.
După ce ai completat câmpurile cu toate informațiile solicitate va trebui să încarci în sistem și o copie a procesului verbal. În final, după ce au făcut toate aceste operațiuni, vei putea efectua plata amenzii.
A doua variantă constă în plata amenzilor printr-o platformă de Internet Banking. Plata se va face în contul special dedicat amenzilor contravenționale. Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor rutiere este 50.09.01. În cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.
Plata online a amenzilor de circulație poate fi făcută doar de către persoanele fizice. Persoanele juridice nu au această posibilitate motiv pentru care este recomandat să contacteze instituția beneficiară a respectivei plăți.
Șoferii amendați vor putea achita jumătate din amendă în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. Agentul constatator are obligația să menționeze acest lucru în scris, în procesul-verbal.
În ambele cazuri îți recomandăm să păstrezi chitanța. Aceastaîți va folosi pentru eventuale situații în care pot apărea neînțelegeri, mai ales la plata taxelor şi a impozitelor anuale.
Sursa: promotor.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată