AMENDA pentru folosirea bormașinii, în orele de liniște, la bloc: Cât a ajuns să coste și ce se întâmplă dacă fapta se repetă
AMENDA pentru folosirea bormașinii, în orele de liniște, la bloc: Cât a ajuns să coste și ce se întâmplă dacă fapta se repetă
Românii care locuiesc la bloc ştiu foarte bine cât de stresant este zgomotul produs din cauza vecinilor care folosesc bormaşina, iar acest lucru se poate lăsa cu amenzi.
Spre deosebire de cei care locuiesc la curte, românii de la bloc trebuie să folosească bormaşina în anumite intervale orare pentru a nu deranja liniştea. Acest lucru este cu atât mai neplăcut dimineaţa, mai ales în weekend, când zgomotul de la bormaşină nu ne mai lasă să dormim.
La bloc, periodic vei găsi o mică modificare pe care să o aduci locuinței, însă este important să faci acest lucru fără să-i deranjezi pe cei din jur.
Iată câteva sfaturi utile pentru a folosi bormașina în afara orelor de liniște astfel încât să eviți o amendă.
Care sunt orele de liniște la bloc, când eviţi o amendă
Orele de liniște, potrivit legii din România, sunt perioadele în care nu ai voie să-ți deranjezi vecinii cu zgomote tari, fie că dai muzica tare sau că folosești o bormașină cu nivel scăzut de decibeli.
Aceste ore de liniște sunt cuprinse în următoarele intervale: 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Acestea sunt considerate ore de odihnă, iar zgomotele produse în aceste intervale orare se sancționează cu amendă.
Potrivit legii 61/1991, nu se face diferența între orele de liniște din cursul săptămânii și cele din weekend. Prin urmare, fie că este zi lucrătoare, fie că este sâmbătă sau chiar duminică, orele de liniște pe care trebuie să le respecți sunt aceleași.
Care este amenda pentru folosirea bormașinilor în timpul orelor de liniște
Folosirea bormașinilor în timpul acestor ore de liniște nu poate fi făcută la bloc, cu excepția cazului în care, în prealabil, obții acordul scris al vecinilor.
De exemplu, dacă urmează să faci o reparație care nu poate fi făcută la o altă oră, tu depinzând de alte persoane (de exemplu ai comandat mobilă și persoanele responsabile vin să o instaleze în timpul orelor de liniște), singura soluție este să-ți anunți vecinii pentru a evita ca poliția să ajungă la ușă și să te amendeze.
Dacă vrei să eviți o amendă, cel mai simplu lucru este să respecți orele de liniște și să nu folosești bormașina în perioadele amintite.
Potrivit legii, persoanele care nu respectă aceste ore de liniște și fac gălăgie riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
În cazul contravențiilor repetate, amenzile sunt mai mari. Dacă fapta se repetă la 24 de ore de la săvârșirea primei fapte, amenzile cresc, putând ajunge până la 3.000 de lei.
Folosirea constantă a bormașinii duce la amenzi și în afara orelor de liniște
Folosirea constantă a bormașinii, fără motiv întemeiat, este pedepsită prin lege. Aici este vorba despre cei care nu fac reparații în casă, ci de cei care lucrează constant la diverse proiecte ori construiesc mobilier acasă, pentru alți clienți.
Concret, potrivit legii, constituie contravenție „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” (articolul 2, punctul 25).
Amenda pentru această contravenție este mai mică, fiind cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată