Ambalajele din sticlă, plastic și metal fără garanția de 50 de bani, DISPAR din magazine: Data până la care mai pot fi comercializate
Ambalajele din sticlă, plastic și metal fără garanția de 50 de bani, DISPAR din magazine: Data până la care mai pot fi comercializate
Ambalajele din sticlă, plastic și metal fără garanția de 50 de bani vor mai fi comercializate în magazine până cel târziu la 30 iunie 2025, conform unui proiect guvernamental.
Astfel, băuturile îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) pentru care nu se plătește garanția de 50 de bani și care se mai află în stocurile magazinelor vor fi îndepărtate de pe rafturi de la 1 iulie 2025 și vânzarea acestora va fi interzisă.
„Stocurile prevăzute la alin. (5) pot fi comercializate, cel târziu până la data epuizării stocurilor aflate la comercianți, dar nu mai târziu de 30 iunie 2025, dată după care comercializarea lor este interzisă”, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern care urmează să fie adoptat de Executiv.
Citește și: Din 1 ianuarie 2025 se schimbă ambalajele alimentare. Ce va fi interzis în România și în UE
Românii care vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra din magazine o băutură în ambalaj de sticlă, plastic și metal vor putea în continuare, de la 1 iulie 2025, să primească înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite, dacă returnează ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianţi.
Pentru a fi returnate, ambalajele trebuie să fie intacte, nedegradate şi nedeformate, respectiv să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca acestea să poată fi scanate. În plus, recipientele trebuie să fie golite de conţinut, deoarece orice cantitate de lichid care rămâne în acestea le afectează greutatea şi există posibilitatea să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate şi cântărite.
Unde mai funcționează sistemul SGR în Europa
Peste trei miliarde de ambalaje cu simbolul „SGR” au fost colectate în primul an de la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare, a anunţat RetuRo, administratorul sistemului.
România a fost cea de-a 11-a ţară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania.
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate
”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate Pentru că nu au primit creșteri de pensii la începutul anului 2025, pensionarii își pun speranțele în etapa a doua a recalculării. Sunt vizați însă, doar cei care au muncit ore suplimentare, au obținut sporuri, […]