Amănuntul care îi poate ajuta pe românii ce dau spații spre închiriere. Informații importante de la ANAF
Un amănunt important din Codul Civil îi poate ajuta pe românii care dau spre închiriere spații, fie că vorbim de apartamente sau de case, să obțină mai ușor banii în caz de executare silită a rău-platnicului. Pentru asta, trebuie anunțat în prealabil ANAF-ul.
Cu toate că obligativitatea de a înregistra contractul de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai există de anul trecut, există, totuși, un mare avantaj pentru cel care dă în chirie atunci când înregistrează contractul la Fisc. Conform Codului civil, contractul făcut doar între părți, neautentificat, dar înregistrat la Fisc este titlu executoriu pentru plata chiriei, ceea ce înseamnă că executarea silită se obține mult mai ușor.
Începând cu luna mai a anului trecut, nu mai este obligatoriu să înregistrezi contractul de închiriere la Fisc. Totuși, chiar dacă obligativitatea de înregistrare a dispărut, există avantaje pentru care ar merita ca un contract de închiriere să fie înregistrat la ANAF. Pentru a înregistra contractul de închiriere, locatorul, adică cel care închiriază imobilul, trebuie să se prezinte la ghișeul ANAF.
Deocamdată, înregistrarea contractului de închiriere se poate face doar la ghișeul organului fiscal, nu și online, așa cum promitea ANAF.
Concret, trebuie depusă „Cererea de înregistrare a contractelor de locațiune” însoțită de o copie a contractului de închiriere. Copia contractului trebuie să fie conformă cu originalul, iar conformitatea se efectuează chiar de către locator, prin mențiunea „conform cu originalul”, însoțită de semnătura acestuia. Cererea de înregistrare se completează în două exemplare, unul dintre ele rămânând la Fisc, iar celălalt exemplar se păstrează de către locator.
Atenţie, trebuie să faceţi diferenţa între obligația înregistrării contractelor de închiriere și obligația declarării veniturilor obținute în baza unor astfel de contracte. Chiar dacă nu mai este obligatoriu să înregistrezi contractul la Fisc, românii trebuie să depună declarația unică pentru veniturile obținute în urma închirierii:
„Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia depunerii la organul fiscal competent a declaraţiei pe fiecare sursă de realizare a venitului, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului”.
sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918