Rămâi conectat

Actualitate

Alte nouă ţări din zona euro au fost retrogradate de Standard & Poor’s

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

     Cu toate măsurile luate în ultima vreme de conducerea Uniunii Europene, criza economică afectează încă deopotrivă atât ţările mici cât şi ţările mari din cadrul acesteia. După ce o serie de ţări mai mici au fost retrogradate în trepte inferioare de dezvoltare economică, iată că acum a venit  şi rândul unor ţări mai dezvoltate ale Europei să aibă probleme în ceea ce priveşte menţinerea unui ritm de creştere economică şi în a adopta cele mai eficiente măsuri anticriză. Rezultatul reuniunii de la începutul lunii decembrie şi declaraţiile ulterioare ale liderilor politici au determinat S&P să considere că acordul convenit nu are suficient impact pentru a rezolva complet problemele zonei euro. Aşa se face că vineri, Standard & Poor’s a procedat la scăderea ratingului a nouă ţări din zona euro, acestea fiind: Franţa, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Cipru, Malta, Slovacia şi Slovenia. Franţa, a doua mare  putere economică a zonei euro, a fost retrogradată cu o treaptă, de la „AAA” la „AA+” şi a pierdut pentru prima dată calificativul maxim posibil. Pentru Italia şi Spania, retrogradarea a fost de două trepte, de la „A” la „BBB+” şi de la „AA-” la „A”. Italia este a treia mare economie din zona euro, iar Spania a patra. Ratingul Austriei a coborât cu o treaptă, de la „AAA” la „AA+”. Portugalia a fost retrogradată de la „BBB-” la „BB”, Cipru de la „BBB” la „BB+”, Malta de la „A” la „A-„, Slovacia de la „A+” la „A”, iar Slovenia de la „AA-” la „A+”. Germania, Olanda, Finlanda şi Luxemburg şi-au păstrat calificativele „AAA”, maxim posibil, în timp ce Belgia a fost menţinută la „AA”. Ratingul Irlandei a fost păstrat la „BBB+”, iar cel al Estoniei la „AA-„.
Cu excepţia Germaniei şi Slovaciei, care au perspective stabilă, toate celelalte 14 ţări au perspective negativă. Perspectiva negativă indică o posibilitate de cel puţin 33% ca ratingul să fie revizuit în scădere în 2012 sau 2013. Agenţia a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia şi Cipru nu au fost incluşi în avertismentul din decembrie. Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul ţării se afla deja sub evaluare la S&P. De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul ţării se află în categoria „junk”, la „CC”.
Tot agenţia S&P a retrogradat în august şi Statele Unite, pentru prima dată în istorie, după ce neînţelegerile dintre politicienii americani au ameninţat să împingă ţara în incapacitate de plată. Ratingul SUA a fost coborât cu o treaptă, de la „AAA” la „AA+”. Retrogradarea Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, nu a avut însă efectul anticipat de analişti, iar costurile de împrumut ale SUA au coborât chiar la noi minime record. După cum se ştie, România este evaluată în prezent cu un rating „BB+” de S&P. (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii – cetățeni români pot trece granițele țării doar dacă dețin un document de călătorie valabil. Minorul însoțit de ambii părinți poate ieși doar cu pașaportul sau cartea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea