Alocații de stat pentru copii 2023| Ce acte sunt necesare, valoare și toate informațiile pe care părinții trebuie să le știe
Alocații de stat pentru copii 2023| Ce acte sunt necesare, valoare și toate informațiile pe care părinții trebuie să le știe
Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card. Un nou an vine la pachet şi cu noi calcule pentru părinți. Dacă în luna ianuarie părinții au încasat pe alocațiile copiilor cu vârste între 2 și 18 ani suma de 243 de lei. Din februarie, alocaţia a crescut cu circa 10 procente. Pentru copiii de până la 2 ani, în schimb, majorarea anunțată pentru anul în curs este de 30 de lei.
Creșterea alocațiilor în 2023 este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se realizează în funcţie de rata inflaţiei.
Inițial, Guvernul României a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în anul 2021. Mai exact, alocaţiile urmau să fie majorate cu 5,5% sau aproximativ 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.
Totuși, într-un interviu acordat TVR, ministrul Muncii din România, Marius Budăi, a anunțat că alocațiile vor creste cu peste 10%. ”Vor creste alocațiile copiilor. Va fi o creștere un pic mai mare. Va crește de la 243 la 274 de lei (RON) și de la 600 de lei la 676 de lei (RON)”, a declarat ministrul.
Alocații 2023: Câți bani în plus primesc copiii
Alocația de stat pentru copii este stabilită în cuantum lunar, în funcție de vârstă, după cum urmează:
600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;
600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Alocația lunară de plasament a fost majorată în 2022. Fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei.
„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, se arată în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Copii născuți în Republica Moldova, ai căror părinți dețin cetățenia română, pot primi şi ei alocația de stat. Pentru a putea beneficia, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul în România.
O condiție obligatorie pentru a depune dosarul este ca părintele care solicită plata alocației să dețină buletin de identitate românesc și să fie transcris certificatul de naștere al copilului.
În ultimii ani, alocaţia în România a înregistrat o majorare semnificativă. De la 1 ianuarie 2022, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 600 de RON sau echivalentul a 121 de euro. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de RON sau echivalentul a 49 de euro.
Întrucât data poate varia în anumite situații, mulți dintre părinții care încasează pe card alocațiile copiilor vor să afle pe ce dată intră banii. Potrivit legii, copilul este titularul dreptului la alocația de stat, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți.
Plata alocației de stat se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar. Legea nu prevede o dată exactă pentru intrarea alocațiilor copiilor pe cardurile părinților, însă în ultimii ani, plata s-a făcut, de obicei, în data de 8 ale lunii, pentru luna anterioară. Însă, dacă data de 8 pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni.
În cazul în care niciunul dintre părinți nu deține un cont bancar în care să se facă plata, banii vor ajunge la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Data la care se primeşte alocaţia, în mod normal, este tot 8 ale lunii, însă plata poate să întârzie în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor.
Acte necesare pentru dosarul de alocaţie 2023
– Certificat de naștere românesc al copilului minor;
– Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
– Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
– Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
– Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
– Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
– Extras de pe contul bancar.
Copiii născuți în străinătate primesc alocație
Pentru copiii născuți în străinătate, părinții sau, după caz, reprezentanții legali ai copiilor trebuie să depună un dosar pentru alocație la primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința. Dosarul de alocație trebuie să conțină următoarele acte:
1) Cerere pentru acordarea alocației de stat pentru copii semnată de reprezentantul legal al copilului;
2) Documente justificative, respectiv: copia certificatului de naștere al copilului (transcris dacă este cazul) și al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care rezultă situația juridică a copilului față de reprezentantul legal și documente justificative care să ateste faptul că minorul a benficiat/nu a beneficiat de prestații sociale în spațiul UE.
Dacă familia se mută și se schimbă adresa, iar părinții vor să primească drepturile bănești prin poștă, aceștia trebuie să meargă la Direcția Muncii, birou sau compartiment „Alocații copii“, având asupra lor o copie după cartea de identitate cu noua adresă.
Sursa: observatornews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată