Rămâi conectat

Actualitate

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi dau dependență la nivelul creierului și îi modifică funcționarea. STUDIU

Ioana Oprean

Publicat

în

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi dau dependență la nivelul creierului și îi modifică funcționarea. STUDIU

Motivul pentru care cartofii prăjiţi, chipsurile şi batoanele de ciocolată sunt atât de îndrăgite are mai puţin de-a face cu lipsa de voinţă şi mai mult cu faptul că un organ vital al omului, creierul, se obişnuieşte să prefere astfel de alimente bogate în grăsimi şi zahăr, adică dulciuri conform unui nou studiu realizat de cercetători germani şi americani, relatează UPI.

Rezultatele studiului, realizat de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln şi de la Universitatea Yale, au fost publicate miercuri în revista ştiinţifică Cell Metabolism.

Festivalul Roman Apulum 2025

Pe parcursul cercetării, oamenii de ştiinţă au administrat zilnic unui grup de voluntari o budincă ce conţinea o cantitate mare de grăsimi şi zahăr, timp de opt săptămâni, pe lângă alimentaţia normală a subiecţilor.

Al doilea grup, de control, a primit o budincă ce conţinea acelaşi număr de calorii, dar mai puţine grăsimi.

Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte şi pe durata celor opt săptămâni.

„Pe baza unui studiu intervenţional utilizat pe participanţi sănătoşi, cu greutate normală, demonstrăm că, independent de creşterea în greutate corporală şi de modificările markerilor metabolici, expunerea la alimente (cu conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr) reduce preferinţele pentru alimente cu conţinut redus de grăsimi”, se arată în studiu.

În schimb, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr „joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic”, conform studiului.

Cercetătorii au descoperit în cazul grupului care a consumat budinca bogată în zahăr şi grăsimi, că răspunsurile creierului la acestea au crescut foarte mult. Pentru acei participanţi, alimentaţia de acest tip a activat sistemul dopaminergic – regiunea din creier responsabilă de motivaţie şi recompensă.

„Potrivit măsurătorilor noastre asupra activităţii cerebrale, creierul se ‘re-cablează’ prin consumul de chipsuri şi alte alimente de acest gen”, a notat Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului, care a coordonat studiul.

„El învaţă în mod inconştient să prefere alimentele satisfăcătoare. Prin aceste modificări ale creierului, inconştient vom prefera întotdeauna alimentele care conţin multe grăsimi şi zahăr”, a explicat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au menţionat, totuşi, că participanţii care au consumat budincă bogată în grăsimi şi zahăr nu s-au îngrăşat mai mult decât cei din al doilea grup şi nici nivelurile glicemiei sau colesterolului nu s-au schimbat.

Cercetătorii susţin că este important de studiat „re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

„Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr”, cu un efect ce depăşeşte valoarea energetică, se arată în studiu.

„Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora ‘re-cablează’ circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării”, potrivit cercetării.

„De asemenea, similar drogurilor care creează dependenţă, există dovezi că această ‘re-cablare’ promovează un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic”, se precizează în lucrarea ştiinţifică.

Studiul vine la scurt timp după o cercetare publicată în februarie de un grup de oameni de ştiinţă britanici, conform căreia persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate – cum ar fi prăjituri, chipsuri şi băuturi carbogazoase dulci – ar prezenta un risc mai mare de a dezvolta şi de a muri de cancer. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Imperial College London au analizat dietele a 200.000 de adulţi din Marea Britanie timp de 10 ani şi au descoperit că un consum de alimente cu conţinut ridicat de sare, grăsimi, zahăr şi aditivi artificiali poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cu precădere tumori ovariene şi cerebrale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Radu Georgescu, despre decizia Fitch de a menţine ratingul suveran al României la „BBB minus”, cu perspectivă negativă: ”România, trebuie să începi să înveți dacă nu vrei să rămâi corigentă”

Ioana Oprean

Publicat

în

Radu Georgescu, despre decizia Fitch de a menţine ratingul suveran al României la „BBB minus”, cu perspectivă negativă: ”România, trebuie să începi să înveți dacă nu vrei să rămâi corigentă” Radu Georgescu a explicat într-o postare pe Facebook reconfirmarea calificativul de țară „BBB minus” pentru România al Agenției internaționale de rating Fitch, menținând însă perspectiva […]

Citește mai mult

Actualitate

Impozitarea progresivă, măsură care ar asigura venituri la buget mai mari decât pachetele 1 și 2 ale Guvernului Bolojan. Fost ministru: „În toate țările dezvoltate din UE se aplică cu succes. În România, se iau bani de la seniori, mame, gravide și veterani de război”

Ioana Oprean

Publicat

în

Impozitarea progresivă, măsură care ar asigura venituri la buget mai mari decât pachetele 1 și 2 ale Guvernului Bolojan. Fost ministru: „În toate țările dezvoltate din UE se aplică cu succes. În România, se iau bani de la seniori, mame, gravide și veterani de război” Marius Budăi, fostul ministru al Muncii de la PSD,  este […]

Citește mai mult

Actualitate

Reguli stricte pentru proprietarii câinilor ținuți în curte. 3.000 de lei amendă, chiar dosar penal pentru stăpânii care nu respectă legea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Reguli stricte pentru proprietarii de câini ținuți în curte. 3.000 de lei amendă, chiar dosar penal pentru stăpânii care nu respectă legea Câinele lăsat liber în curte, pare să fie o soluție ideală pentru proprietari, dar și pentru animal, mai ales vara. Legea impune condiții stricte pentru siguranța tuturor. Află ce reguli trebuie să respecți, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea