Alexandru Rafila, despre efectele ADVERSE ale medicamentelor antivirale: „Pot să afecteze spermatozoizii și ovulele”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage atenția că medicamentele antivirale nu trebuie luate pe cont propriu. Ele trebuie administrate sub atenta supraveghere a medicului specialist. Rafila a vorbit și despre posibilele efecte adverse ale acestor medicamente, printre care la funcțiile de reproducere.
„Avem negocieri accelerate cu cei doi producători de antivirale. Încercăm să le obținem într-un timp cât mai scurt astfel încât să le utilizăm. Avem trei antivirale.
Orice antivral are un efect toxic. Administrarea trebuie făcută cu acordul medicului. Dacă pentru toate trei terapia se poate face în spital sau în centrele ambulatorii, există și această posibilitate pe care vrem să o operaționalizăm: să fie prescrisă de medicul de familie. Dar foarte important: să fie consultat de medic; cu rețetă și așa mai departe. Trebuie să fie un sistem care să prevină abuzul. Efectul lor e foarte serios.
Nu e bine să iei curativ. Aceste antivirale nu se iau preventiv: în niciun caz! Nu o recomandă nimeni.
Antiviralele au și efecte adverse. Mecanismul utilizează mașinăriile din celulele noastre. Așa se multiplică virusul. Poate să afecteze spermatozoizii și ovulele la femei. Se referă la potențiale sarcini.
Apoi mai e un efect hepatic”, a spus Rafila, la Digi24.
Ministrul Sănătății a mai precizat că în momentul de față România are sub control pandemie, chiar dacă numărul de cazuri este mare.
„Mai așteptăm o săptămână-două să vedem ce se întâmplă. Există un indicator mai fidel: avem 10.000 de cazuri noi. La acest număr avem 250 de persoane care sunt internate la spital. Procentul e relativ mic. (…) Sunt în total paturi obișnuite plus cele de la terapie intensivă. Avem în jur de 3500 de pacienți și la ATI 450-460. Sunt cazuri numeroase, dar de obicei sunt tratate la domiciliu, nu neaparat în spital. Asta e un lucru bun”, a conchis Rafila.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]