Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereș: Guvernul Ponta „a deraiat” şi CFR Marfă!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Chiar dacă în şedinţa de Guvern de miercuri, 16 octombrie, premierul Victor Ponta  a cerut ca procesul de privatizare a CFR Marfă – o companie de stat cu afaceri de 220 milioane euro şi 8000 de angajaţi – să fie reluat „De mâine!”, nimeni nu poate preciza când se va întâmpla aceasta.

Pentru toată lumea a devenit limpede  că USL – Guvernul condus de Victor Ponta o confirmă constant – nu este capabilă să depăşească noviciatul în administrarea treburilor publice. Sociale sau economice. Cu consecinţe extrem de dăunătoare pentru ţară. CFR Marfă întregeşte lista de eşecuri răsunătoare în care regăsim şi combinatul chimic Oltchim sau Cupru Min Abrud.

Erorile în procesul de privatizare se repetă la indigo. La începutul anului trecut a fost scoasă la vânzare Cupru Min dar câştigătorul licitaţiei, Roman Copper, nu a putut aduce un avans din suma oferită de 200,7 mil. euro şi contractul a căzut. Acum statul nu mai scoate la licitaţie compania producătoare de cupru, ci producţia acesteia pe şapte ani. Licitaţia a fost planificată pe 21 octombrie iar negocierile cu investitorii interesaţi au rămas confidenţiale. Ar fi de dorit ca  minereurile să fie procesate în ţară şi nu trimise cu vaporul pe meleaguri unde un eventual câştigător deţine combinate de cupru.

Circul privatizării Oltchim, de anul trecut, este cunoscut şi nu voi insista asupra lui. Tentativa de privatizare a avut loc în mandatul ministrului Daniel Chiţoiu, pus astăzi de PNL la Ministerul de Finanţe, unde eşuează cu succes în strângerea veniturilor la buget. Nici câştigătorul licitaţiei Oltchim, după cum se ştie,  nu a adus banii. La finele lunii octombrie va avea loc o altă licitaţie, la care participă ruşii de la Oil Gas Trade, consorţiul format  din nemţii de la PCC şi fondul de investiţii Fortissimo Capital, respectiv consorţiul format din omul de afaceri Ştefan Vuza, proprietarul Chimcomplex Borzeşti, şi SIF-urile.

Episodul CFR Marfă dovedeşte  că „specialiştii” improvizaţi ai USL nu au învăţat nimic. Ceea ce este cu adevărat surprinzător, nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu par să realizeze gravitatea „deraierii” privatizării CFR Marfă, faptul că acest insucces trimite un semnal de neseriozitate şi incompetenţă  oricărui investitor serios. Ambii i-au adresat felicitări ministrului Ramona Mănescu „pentru respectarea legalităţii” deşi s-au risipit 570.000 euro, bani plătiţi pentru consultanţă. În fapt ministrul nu a făcut decât să uzeze de nişte clauze premeditat  introduse în contractul de privatizare de către Comisia de Privatizare. Ceea ce naşte suspiciunea că de fapt s-a încercat mai degrabă „aburirea” FMI decât vânzarea companiei.

Declaraţia de presă explicativă citită de Ramona Mănescu este un model caragialesc („Să se modernizeze dar să nu se schimbe nimic!”)de neştiinţă profesională: „Vă spun cu toată responsabilitatea că Ministerul Transporturilor şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Cumpărătorul ar fi putut plăti astăzi, renunţând la condiţiile suspensive…Au fost trei astfel de condiţii: finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat, avizul Consiliului Concurenţei…şi obţinerea de către vânzător de la finanţatori interni şi externi a acordului privind  modificarea acţionariatului…Nu toate băncile au avizat favorabil.”

Deci doamna ministru recunoaşte „cu toată responsabilitatea” că nu a obţinut acordul finanţatorilor, clauză obligatorie în contract, nu s-a pronunţat nici Consiliul Concurenţei, dar onor ministerul…„şi-a îndeplinit toate obligaţiile”. Şi  reproşează investitorului ROMÂN,  GFR că nu a plătit  diferenţa de 170 mil. euro. Însuşi Ionel Blănculescu, consilierul onorific al primului-ministru a recunoscut onest că operaţiunea de privatizare s-a desfăşurat greşit şi consultanţii ar fi trebuit să restituie banii.

Premierul Ponta se plimbă prin lume în căutare de soluţii pentru problemele economice aflate în sarcinile sale de serviciu. Ideea nu este rea numai că premierului, se pare,  îi lipseşte capacitatea de a învăţa economie. În acest domeniu nu poate să plagieze. A fost în China şi s-a întors cu mâinile goale. În Finlanda a încercat să vadă cum se cianurează exploatarea aurului, dar cu Roşia Montană nu se întâmplă nimic. A fost  în Azerbaidjan şi – vorba preşedintelui Băsescu – am pierdut Nabucco. Acum va pleca în Statele Unite ale Americii. Oare ce vom mai pierde?

Nu-i rău că pleacă domnul Ponta, dar să plece…definitiv. De la guvernare!

Alexandru Pereş, senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni

Bera Larisa

Publicat

în

Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni Administrația comunei Doștat, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede implementarea unui sistem informatic pentru simplificarea procedurilor administrative în primărie. Citește și: Reabilitarea și modernizarea primăriei Doștat: Licitația de aproape jumătate de milion de lei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea