Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereș: ”Dilema Roşia Montană: unde sunt soluţiile alternative ale Guvernului?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

*Interpelare adresată în Senatul României, primului ministru Victor Ponta

Domnule Prim-ministru,

Într-una dintre numeroasele apariţii pe care le-aţi avut la TV în ultima vreme, aţi vorbit despre faptul că PDL a câştigat alegerile în judeţul Alba graţie susţinerii Proiectului minier de la Roşia Montană.

Înainte de a vă adresa o întrebare, daţi-mi, mai întâi, voie să fac câteva lămuriri cu privire la afirmaţia dumneavoastră:

Aşa este, am susţinut Proiectul minier Roşia Montană, pentru că acesta creează locuri de muncă, relansează economic zona şi vă spun că îl vom susţine în continuare, însă doar atâta timp cât demararea lui nu presupune încălcarea legislaţiei româneşti şi a celei europene, dar, cu atât mai puţin, nu vom susţine un Proiect de lege susceptibil de a fi neconstituţional, chiar dacă adoptarea lui ar presupune începerea proiectului minier.

Aşa este, domnule Prim-ministru! PDL a câştigat conducerea Primăriei Roşia Montană şi a Consiliului Judeţean Alba, dar şi a altor 44 de primării din judeţ şi a 454 din ţară, pentru că am făcut promisiuni pe care le-am respectat! Dar ce aţi omis dumneavoastră şi vă informez eu, este faptul că la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, câştigători în Colegiul Apuseni (unde este inclusă Roşia Montană) au fost candidaţii USL, domnii Ioan Dârzu (PSD) şi Teodor Atanasiu (PNL), pe promisiunea USL de renunţare la Proiectul Roşia Montantă! Deci afirmaţiile dumneavoastră sunt tendenţioase şi lipsite de claritate.

Domnule Prim-ministru, prin interpelarea pe care v-o adresez astăzi, vă solicit lămuriri legate de afirmaţia pe care aţi facut-o presei, potrivit căreia, „una dintre consecinţele negative ale stopării Proiectului minier de la Roşia Montană va fi ştergerea judeţului Alba de pe harta economică a ţării”.

Domnule Premier, doresc să îmi comunicaţi cum este posibil ca un Prim-ministru responsabil cu administrarea problemelor economice şi sociale ale unei ţări, să exprime o astfel de previziune sumbră? Oare care sunt argumentele pe care le puteţi aduce în favoarea acestei afirmaţii?

Vă informez că, în ultimii ani, în judeţul Alba au fost derulate investiţii de câteva sute de milioane de euro (investiţia Bosch de la Blaj sau Daimler-STC de la Sebeş sunt doar două exemple în acest sens), iar indicatorii economici arată că Produsul Intern Brut al judeţului este în continuă creştere.

Aşa că, exceptând cazul în care aveţi argumente concrete care să susţină afirmaţia făcută în presă, consider că aţi exagerat, la nervi, iar ca Prim-ministru nu trebuie să semănaţi panică în rândul populaţiei!

Da, stoparea Proiectului de la Roşia Montană ar avea efecte negative asupra regiunii, însă nu ar şterge-o de pe harta economică a ţării! Şi, fiindcă toată lumea îşi doreşte să salveze Roşia Montană, vin cu trei idei care pot revigora economia zonei, reprezentând câţiva paşi de urmat în proiectul descentralizării:

– Agenţia Naţională a Zonei Montane, prin care s-ar putea crea mai multe locuri de muncă şi prin care s-ar putea aduce venituri atât în zona Munţilor Apuseni, cât şi în alte zone din România. Agenţia trebuie să aibă sediul în Munţii Apuseni (de ce nu, chiar la Roşia Montană) şi ar putea promova şi încuraja turismul şi agricultura care se pot dezvolta în zonele montane;
– Am putea propune Ministerului Economiei, prin Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, o conlucrare cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, pentru a crea strategii de promovare a zonei Roşia Montană, a vestigiilor arheologice de acolo, dar şi a împrejurimilor regiunii. Zona, frumuseţile, bogăţiile şi potenţialul ei se cunosc deja, toate acestea au fost popularizate pe reţelele de socializare, aşa că munca este pe jumătate făcută;
– La Abrud, tot un oraş minier, ar putea fi reînfiinţată Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, subordonată Ministerului Economiei. în cadrul acestei Agenţii, ar trebui să existe un serviciu care să realizeze strategii privind dezvoltarea şi punerea în valoare a zonelor miniere din România! Astfel, s-ar crea locuri de muncă pentru specialişti, inclusiv pentru foştii mineri.

Domnule Prim-ministru, aştept cu interes răspuns din partea dumneavoastră, atât în ceea ce priveşte soluţiile minimale propuse pentru revigorarea zonei Apusenilor, cât şi pentru respectarea promisiunii USL privind crearea unui milion de locuri de muncă până în 2016, bineînţeles, şi în zona Munţilor Apuseni, dar nu numai! Solicit răspuns scris.

Alexandru PEREȘ, senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni

Bera Larisa

Publicat

în

Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni Administrația comunei Doștat, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede implementarea unui sistem informatic pentru simplificarea procedurilor administrative în primărie. Citește și: Reabilitarea și modernizarea primăriei Doștat: Licitația de aproape jumătate de milion de lei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea