Alexandru Pereș: Atenție la Orașul „lacurilor sărate”!
Orașul Ocna Mureș este un adevărat „poligon de încercare” pentru om și natură! În ultimii ani, dezastrele, mai mult sau mai puțin tragice, s-au abătut cu furie pe aceste meleaguri.
Acum aproape 4 ani, ploile torențiale din oraș și din jurul orașului, au măturat pur si simplu un cartier întreg, distrugând case și gospodării, dar și vieți omenești. A urmat apoi un alt fenomen, deja cunoscut pentru o parte dintre locuitori, și anume, prabușirea magazinului Plus și crearea unui nou crater, lac sau gaură în pământ, care înspăimântă și acum pe cei neavizați, localnici sau vizitatori! Se întâmpla în 22 decembrie 2010!
Orașul „lacurilor sărate” create de mâna omului, din greșeli condamnabile acum, nu au nici în acest moment un răspuns cu privire la provocările viitorului! Privind pe YouTube momentul prăbușirii, rămâi îngrozit de posibilele efecte ale unei activități umane necontrolate și nesecurizate îndeajuns! Deocamdată, aceste surpări sunt oarecum sub observația specialiștilor în geologie și minerit și se pare e exista și o strategie, în lucru încă, pentru securizarea și controlarea acestor fenomene.
Mai nou însă, suspiciunile unei recidivări pare a resuscita momentele dificile din istoria recentă a localității.
Deși defrișările, tăierile de masă lemnoasă sunt realități zilnice în județul Alba, poate nu ar trebui mediatizate și discutate, pentru liniștea locuitorilor din Ocna Mureș, mai ales. Că tăierile sunt controlate și legale, că au un efect economic corect, nu suntem noi cei care trebuie să decidă! Sunt instituții ale statului care veghează, cum ar fi Prefectura, Direcția Silvică, administrația locală, etc.
Problema pe care, însă, doream să o semnalez aducând-o în atenția instituțiilor mai sus- menționate este cea a momentului precum și a procedurii urmate.
La nici 4 ani de la ultimele dezastre și în lipsa unui răspuns clar, a unei strategii de viitor a localității, consider că nu era momentul unei intervenții pe fondul forestier de pe Dealul Banța! Repetarea, Doamne-ferește!, a dezastrelor din anul 2010, ar putea fi „agățate” de această acțiune, de altfel normală și corectă, a Direcției Silvice Alba.
Vine vara! Poate o vară cu intemperii greu de suportat, așa cum am mai avut în județul Alba. Cu ploi torențiale și cantități mari de apă, iar pericolul unor viituri este cel mai mare pentru subsolul orașului Ocna Mureș și evident, pentru locuitorii săi.
Din acest motiv, solicit Prefecturii, domnului prefect Gheorghe Feneșer, să urgenteze finalizarea studiului geologic, deja comandat, pentru această zonă. Și, de asemenea, să ajute la relansarea economică din zonă, precum și la eforturile de ecologizare a zonei lacurilor sărate de la Ocna Mureș!
Asigurăm și noi, Partidul Democrat Liberal, că vom fi atenți și cooperanți cu administrația locală pentru a asigura un trai liniștit ocnamureșenilor, fără coșmaruri sau frică, pentru un viitor cât mai sigur!
Senator PDL de Alba, Alexandru PEREȘ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]