Alexandra Fiţ: “Vrem să aducem atmosfera pariziană de pe malurile Senei, la Alba Iulia…!”
- interviu cu Alexandra FIŢ, o tânără albaiuliancă, pianistă, solistă vocală, autoare, propulsată de munca şi de talentul ei până pe cele mai mari scene ale lumii
Pe Alexandra Fiţ am văzut-o pentru prima dată pe scenă la Sala festivă a Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia (azi Liceul “Regina Maria”). Era elevă. Fiica profesorilor albaiulieni, de la acelaşi liceu, Cezara şi Iosif Fiţ, de la care se vede că a moştenit şi talentul, dar şi energia şi dăruirea, iar munca asiduă, ale cărei principii i le-au insuflat părinţii, au făcut din eleva eminentă, în scurt timp, o studentă de excepţie. O studentă care nu s-a limitat la activitatea de la orele de curs, ci s-a dedicat integral unei vieţi artistice care a dus-o până pe marile scene ale lumii, şi alături de numeroase personalităţi muzicale. Dar iată cum este prezentată tânăra albaiuliancă pe site-urile franţuzeşti, de specialitate: “De când a câştigat premiul I la “Soirée de la Chanson française” din Split/ Croaţia, în 2008, Alexandra Fits a devenit o veritabilă ambasadoare a cântecului francez. Asemănată lui Barbara, de către Georges Moustaki, fie că se află în faţa pianului sau doar a microfonului, Alexandra Fits este unul dintre acei artişti dăruiţi, care au nevoie permanentă să dăruiască. Şi-a şlefuit talentul multilateral alături de mari artizani ai muzicii precum pianistul Daniel Goiţi, prof. univ. dr. Stela Drăgulin, mult regretata Anca Parghel, soprana Marie Atger, actriţa şi cântăreaţa Caroline Personne. În perioada 2000-2009 colaborează cu orchestrele filarmonice din Braşov, Arad, Botoşani, cu Big Band-ul Radio, Deane’s Big Band şi cu artişti celebri precum Anca Parghel, Johnny Răducanu, Pedro Negrescu. Anul 2011 marchează începutul colaborării cu compozitorul şi cantautorul olandez Guido van de Meent. Împreună au lansat în octombrie primul lor album în duo, “Le passage secret”, o colecţie de 15 cântece în franceză pentru pian şi voce, bazat exclusiv pe texte şi muzică proprii. În primăvara acestui an au susţinut o serie de concerte cu noul lor program care mai include, pe lângă piesele de pe album, aranjamente proprii a numeroase lucrări reprezentative din patrimoniul cântecului francofon. În luna iulie au fost invitaţi să cânte în deschiderea concertului susţinut de Richard Clayderman la Braşov!”.
Tot pe site-urile franţuzeşti apare şi o biografie “duo” pentru concertul “De la Seine à la scène”, care are loc vineri, 1 noiembrie 2013, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Iar acest fapt dovedeşte că prin astfel de manifestări, mai află şi lumea asta mare despre noi, despre Alba Iulia. Prin evoluţia tinerilor noştri, care nu au uitat niciodată de unde au plecat.
*Alexandra Fits & Guido van de Meent – două voci, patru mâini şi un pian
Ea, româncă (pianistă/ interpretă/ autoare), el, olandez (compozitor/ autor/ interpret). Întâlnirea se petrece în spaţiul cântecului francez. De mai bine de doi ani, îşi creează împreună propriile cântece. Având o tandreţe a textului adesea asemănată cu cea a lui Georges Moustaki şi o religiozitate a actului artistic ce aminteşte de Barbara, apariţia lor pe scenă e în aceeaşi măsură pasionantă şi plină de forţă, inocentă şi fragilă, cei doi mişcându-se pe o paletă largă de contraste. În perfectă simbioză, diferitele lor influenţe artistice şi culturale se întrepătrund, creând un univers propriu aparte. lAlexandra Fits – născută în anul 1985, la Alba Iulia – este absolventă a Liceului de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia. A studiat pianul cu prof. univ. dr. Stela Drăgulin la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii “Transilvania”- Braşov, unde actualmente este preparator universitar.
Guido van de Meent – născut în anul 1981, la De Bilt/ Olanda – a studiat compoziţia la Conservatorul din Utrecht cu compozitorul/ dirijorul/ profesorul Henk Alkema, compunând şi aranjând în ultimii 10 ani peste 250 de cântece şi lucrări pentru diverse ansambluri muzicale.
“De la Seine à la scène” (o selecţie de 20 de lucrări reprezentative din patrimoniul cântecului francez rearanjate de compozitorul Guido van de Meent) s-a născut din dorinţa de a aduce atmosfera pariziană de pe malul stâng al Senei pe scena românească alături de Cvartetul “Gaudeamus” şi alţi patru remarcabili muzicieni ai Braşovului. “De la Seine à la scène” a avut premiera în 15 octombrie a.c. în cadrul Festivalului Muzicii de Cameră de la Braşov.” (www.lepassagesecret.com)
- Iată şi interviul, pe care Alexandra l-a acceptat cu bucurie, ca pe o reîntoarcere acasă:
– Cât timp a trecut, oare, de când nu ne-am văzut? Când ai fost ultima dată la Alba Iulia, aşa, ca artistă, pe scenă?
– În acest noiembrie vor fi 7 ani de la concertul “Dar din dar”, de la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu Ioan Josan şi Constantin Sârbu recitând, corul “Codex Apulum” dirijat de Iosif Fiţ (tata), spectacol conceput, organizat şi prezentat de Cezara Fiţ (mama). La vremea aceea susţineam primele mele concerte în formula “îmbogăţită” pian/ voce, interpretând, acompaniindu-mă la pian, primele mele aranjamente de cântec francez. La Alba Iulia veneam atunci, victorioasă, cu primul meu premiu la un festival de cântec francez (“Clef d’Or”, Plovdiv/Bulgaria 2006), nerăbdătoare să împărtăşesc publicului din oraşul meu un repertoriu pe care îl abordam pentru prima oară.
– Şi între timp ce ai făcut? Ce noutăţi sunt în viaţa ta artistică şi personală?
– Între timp m-am străduit să ocrotesc si, sper, să înmulţesc ce am primit în dar de la părinţii mei, de la minunaţii profesori pe care i-am avut la Liceul de Arte “Regina Maria”, din atmosfera cultural-spirituală a oraşului meu natal. După licenţa şi masteratul absolvite la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii “Transilvania”- Braşov, unde actualmente sunt preparator universitar, o serie de festivaluri, concursuri, concerte naţionale şi internaţionale, multe căutări şi multă muncă, anul acesta s-au materializat două mari vise. Albumul “Le passage secret”, conceput, compus şi înregistrat împreună cu compozitorul şi autor-interpretul olandez Guido van de Meent, o colecţie de 15 cântece în franceză pentru pian şi voce, bazat exclusiv pe texte şi muzică proprii. Şi noul program “De la Seine à la scène” pe care îl vom prezenta vineri, la Alba Iulia.
– Ce ţi se pare greu, dificil, în viaţa de artist?
– Faptul că nu îţi poţi permite să fii numai artist…
– Daca ai avea putere, să zicem că ai fi ministrul Culturii, ce ai face pentru artiştii români?
– Aş introduce încă o oră de logică şi încă una de filosofie în curricula şcolară. Discernământul publicului e esenţial!
– Dar pentru cei albaiulieni, în mod special?
– O “Carmen Sylva” care să-i recunoască, să-i ocrotească şi să-i propulseze. Am mai fi avut noi, oare, parte de George Enescu, fără Carmen Sylva?
– Ce poţi să ne dezvălui despre concertul din data de 1 noiembrie?
– Concertul de vineri îi reuneşte pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia pe autor/ interpretul şi compozitorul Guido van de Meent (din Olanda), Cvartetul “Gaudeamus” şi alţi patru remarcabili muzicieni din Filarmonica Braşov. Împreună ne propunem să readucem atmosfera pariziană de pe malul stâng al Senei cu programul “De la Seine à la scène”. În program, o selecţie de 20 de lucrări reprezentative din repertoriul lui Charles Aznavour, Michel Sardou, Léo Ferré, Juliette Gréco, Édith Piaf, între care am inclus şi câteva titluri de pe noul nostru album în duo (pian/ voce) “Le passage secret”. Aranjamentele muzicale aparţin compozitorului Guido van de Meent. “De la Seine à la scène” a avut premiera în 15 octombrie (a.c.), pe scena Festivalului Muzicii de Cameră din Braşov.
– Câteva cuvinte pentru cititorii ziarului “Unirea”…
– Gândurile pe care le-am scris în “Balzac” (inclus pe albumul “Le passage secret”): “Doute, lit, fleuri!”. “Îndoieşte-te! Citeşte! Înfloreşte!”.
– Îţi mulţumesc, şi… “bocca di lupo”!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]