Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Alertă: Numărul adulților cu diabet a crescut de 4 ori în ultimii 35 de ani. OMS prevede că în 2030 diabetul va fi a șaptea cauză de deces în lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Aproximativ 422 de milioane de adulți din întreaga lume suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în anul 1980, potrivit unui raport privind cazurile de diabet la nivel mondial publicat miercuri, 6 aprilie, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care subliniază „amploarea enormă” a acestei boli cronice al cărei progres este legat în special de flagelul în creștere al obezității, informează agenția France Presse.

„Diabetul progresează. Nu mai este o maladie predominantă din țările bogate, diabetul fiind în creștere necontenită peste tot, însă într-o manieră mai accentuată în țările cu venituri medii”, a afirmat directorul general al OMS, Margaret Chan, în prefața raportului pe această temă.

La nivel global, OMS estimează că 422 de milioane de adulți aveau diabet în anul 2014, comparativ cu 108 milioane în anul 1980.

În 2012, diabetul a ucis 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, la care trebuie adăugate cele 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, ceea ce duce la un total de 3,7 milioane de decese.

OMS prevede că în 2030 diabetul va fi a șaptea cauză de deces în lume.

Mai mult de jumătate dintre diabeticii din lume trăiesc în Asia de Sud-Est și în regiunea Pacificului, unde obiceiurile alimentare s-au schimbat în ultimii ani, notează AFP.

Studiul a OMS a denunțat „pierderile economice considerabile” legate de diabet, atât pentru persoanele afectate de această boală, cât și pentru sistemele de asigurări de sănătate.

Diabetul este o boala cronică gravă care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (hormonul care reglează concentrația de zahăr din sânge) sau în cazul în care organismul nu utilizează în mod corespunzator insulina pe care o produce.

Potrivit OMS, insulina, care este principalul tratament pentru diabet, rămâne un produs farmaceutic greu de obținut.

Potrivit agenției ONU, insulina și medicamente antidiabetice orale nu sunt în general disponibile în unele țări sărace. Mai mult decât atât, medicamentele esențiale pentru controlul diabetului, cum ar fi cele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, sunt rareori disponibile în aceste țări și în cele cu venituri medii.

OMS solicită statelor membre să acorde o atenție specială diabetului și să pună în aplicare planuri naționale de luptă împotriva diabetului zaharat, mai ales pentru a permite accesul la insulină la un preț accesibil.

Organizația a subliniat „enorma amploare a problemei diabetului”, dar și „posibilitatea inversării tendințelor actuale” și a cerut statelor sale membre să elaboreze planuri naționale pentru combaterea acestei boli.

OMS insistă pe necesitatea descurajării consumului de tutun și de produse alimentare dăunătoare pentru sănătate și de încurajare a exercițiilor fizice regulate.

„Nu există nici o soluție simplă pentru a lupta împotriva diabetului”, recunoaște OMS, subliniind faptul că „fiecare are un rol de jucat”, mai notează AFP.

OMS consacră diabetului următoarea Zi Mondială a Sănătății, marcată la 7 aprilie 2016. Organizația subliniază că, într-o mare proporție, cazurile de diabet pot fi prevenite. Experiența a arătat că măsuri simple de modificare în stilul de viață pot fi eficiente în prevenirea sau întârzierea diabetului zaharat de tip 2. Menținerea unei greutăți normale, practicarea exercițiilor fizice cu regularitate și o alimentație sănătoasă pot reduce riscul de diabet.

De asemenea, organismul ONU amintește că diabetul poate fi tratat, poate fi controlat și gestionat pentru a preveni complicațiile. Un acces mai bun la diagnostic, la învățarea auto-îngrijirii și la tratamente accesibile sunt elementele determinante ale răspunsului la boală.

Prevenirea și tratarea diabetului zaharat implică o acțiune pe scară largă pentru a atinge obiectivul 3 de dezvoltare durabilă, și anume de a reduce cu o treime până în 2030 povara mortalității premature legate de bolile netransmisibile. În atingerea acestui obiectiv au un rol de jucat multe sectoare ale societății: guvernele, angajatorii, educatorii, producătorii, societatea civilă, sectorul privat, mass-media și toți cei interesați, scrie OMS pe site-ul său. (C.M.)

SURSA: Agenția Națională de Presă Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare

Bera Larisa

Publicat

în

Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare Specialiștii recomandă minim 30 de minute de activitate fizică pe zi, pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților. Sportul are beneficii asupra dezvoltării fizice și psihice a celor mici, contribuind la o creștere armonioasă și la construirea încrederii în sine. Printre sporturile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea