ALERTĂ ALIMENTARĂ în România: Peste 35.000 de ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid interzis, au fost puse în vânzare
Peste 35.000 de ouă contaminate cu Fipronil de la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca, județul Teleorman, au fost distribuite către o societate din județul Olt. Societatea respectivă a restras, după controale, din comerț 6.000 de ouă, scrie Mediafax.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, presei, de către DSVSA Olt, „referitor la ouăle contaminate cu fipronil provenite din județul Teleorman, în urma notificării și a listei de distribuție transmise de colegii din acest județ, s-a constatat că 36.000 bucăți ouă au fost distribuite către o societate din județul Olt”.
”Menționăm că în cursul anului 2018, toate fermele de găini ouătoare din județul Olt au prelevat probe sub supraveghere sanitară veterinară, în vederea determinarii existenței fipronilului, cu rezultate corepunzatoare”, se arată în comunicatul citat.
În urma unui control tematic efectuat în luna noiembrie 2018, la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca, s-a descoperit peste 4,2 milioane de ouă contaminate cu un insecticid interzis.
Cel puțin 102.480 de ouă contaminate cu Fipronil, de la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca, județul Teleorman, au ajuns în consum, spuneau reprezentanții ANSVSA. Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor declarau, joi, că nu exclud posibilitatea ca ouă contaminate să fi ajuns pe piață și înainte de efectuarea controlului tematic, iar cifra pe care ei o consideră certă în acest sens este de 102.480 de ouă contaminate ajunse pe mesele oamenilor.
„Pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă. Această fermă nu avea niciun istoric. Și se controlează în cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este dată de o analiză de risc. Istoricul acestei ferme era curat până acum. De asta au și durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de ouă contaminate care au ajuns pe piață. Nu avem de unde să știm dacă nu au ajuns pe piață și înainte ouă contaminate”, spunea Rareș Hăbescu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA.
Întrebat dacă știe de ce DSVSA Teleoroman nu a comunicat populației riscurile apărute, purtătorul de cuvânt al ANSVA a spus că nu cunoaște de ce reprezentanții instituției au procedat astfel, dar că populația ar fi trebuit să fie informată.
În prezent, la ferma din Drăgănești Vlașca se derulează o anchetă a celor de la ANSVSA și a celor de la DSVSA Teleorman, prin care se urmărește identificarea modului în care Fipronilul a ajuns să fie folosit la respectiva unitate de producție.
Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecție alimentară.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani” de Sfinții Constantin și Elena 2025. Nume derivate din numele Constantin și din Elena
Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani” de Sfinții Constantin și Elena 2025. Nume derivate din numele Constantin și din Elena • Nume care se sărbătoresc de Sf. Constantin şi Elena care își serbează onomastica. Pe data de 21 mai îi sărbătorim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena și obișnuim să urăm celor apropiați […]
Rata inflației la nivelul Uniunii Europene scade: România stagnează și rămâne campioană la scumpiri
Rata inflației la nivelul Uniunii Europene scade: România stagnează și rămâne campioană la scumpiri Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă. În aprilie, rata anuală a inflației la nivelul Uniunii Europene a continuat să scadă până la 2,4%, […]
Vouchere pentru alimente 2025: Când se dă ajutorul de 125 de lei, pe carduri sociale, pentru pensionarii cu venituri mici?
Vouchere pentru alimente 2025: Când se dă ajutorul de 125 de lei, pe carduri sociale, pentru pensionarii cu venituri mici? Programul „Sprijin pentru România” continuă și în anul 2025, aducând în luna iunie prima tranșă de ajutor financiar pentru românii cu venituri reduse. Este vorba despre o sumă de 125 de lei, virată direct pe […]