Alba, Teleormanul Transilvaniei – județul cu cel mai mare procent de persoane care trăiesc din ajutorul social
La nivel național, aproape 250.000 de români, adică 1,17 la sută din populația țării, trăiesc de pe o zi pe alta, din banii primiți de la stat, ca ajutor social. Potrivit datelor oficiale, valoarea medie a venitului minim garantat este de 281 de lei, ceea ce înseamnă că beneficiarii de ajutor social sunt nevoiți să supraviețuiască cu doar 10 lei pe zi. Potrivit directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, Flaviu Cozuc, la finele lunii iulie, în Alba erau înregistrați 5.153 de beneficiari ai ajutorului social, care primesc în total aproape 1,4 milioane de lei. Cei mai mulţi beneficiari ai acestui ajutor se găsesc în judeţul Dolj, circa 15.600, iar cei mai puţini în Bucureşti, doar 277.
Dacă ținem seama de populația județelor, Alba ocupă locul 1 în Transilvania, cu 1,4 la sută din populația Albei beneficiară de ajutor social. Procente mult mai mici decât în Alba se regăsesc în unele județe precum Timiș – 0,2 la sută, Cluj – 0,5 la sută, Arad – 0,6 la sută, Brașov – 0,9 la sută, dar și Caraș Severin – 0,8 la sută, Bistrița Năsăud – 0,8 la sută, Hunedoara – 0,7 la sută, Sibiu și Maramureș – 1 la sută, Harghita – 1,1 la sută, Covasna și Satu Mare – 1,2 la sută și Sălaj – 1,3 la sută. La nivel național, cei mai mulți beneficiari ai ajutorului social se găsesc în sudul țării, în Teleorman – 2,9 la sută din toată populaţia primeşte acest ajutor, la Buzău – 2,5 la sută din populaţie, la Vaslui – 2,5 la sută, Mehedinți – 2,5 la sută, iar în Dolj – 2,2 la sută.
Un judeţ la „mâna statului”
Potrivit statisticilor, în Alba sunt înregistrați 84.589 de salariați, numărul acestora fiind depășit de cel al pensionarilor – 89.830 de persoane. Din totalul angajaților, aproape 40 la sută lucrează la stat, unii pe salarii deloc mici.
Pe domenii de activitate, cei mai mulți angajați muncesc în servicii – aproape 42.000, la care se adaugă 39.542 de lucrători în industrie și construcții și 2.942 de angajați în agricultură, silvicultură și piscicultură. Ar mai trebui să spunem că salariaților și pensionarilor li se adaugă cei aproape 10.000 de șomeri înregistrați, din care trei sferturi nu primesc indemnizație de la stat. Cifra reală a celor care nu au un loc de muncă și nici nu se află în evidențele AJOFM Alba este, în realitate, mult mai mare, numai că șomerii, lipsiți de speranță, nu s-au prezentat la agenție pentru a fi trecuți în documente. Și la capitolul șomaj ne aflăm în top, la loc de frunte în Regiunea Centru și în Transilvania, de o bună perioadă.
Dacă facem un calcul al celor ce trăiesc din banii primiți de la stat – angajați, beneficiari ai ajutorului social și șomeri, efectivul acestora depășește 60.000 de persoane. O fi bine, o fi rău? E bine pentru unii, dar rău pentru cei ce trăiesc la limita sărăciei, chibzuind fiecare leu cu speranța că mâine se va schimba ceva. Unii mai cred în minuni, mai ales cei mai bine de 5.000 de locuitori ai județului ale căror venituri nu depășesc 142 de lei (în cazul persoanelor singure) și 527 de lei (în cazul familiilor formate din 5 persoane). Cu toții trăiesc din ajutorul social, adică din aproape 10 lei pe zi, sumă la care se adaugă bănuți câștigați, poate, tot din ajutoare primite de la stat – alocații pentru copii sau pentru susținerea familiei ori alte drepturi. E o realitate tristă, dar adevărată…
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 55 de minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana