Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Alba, printre judeţele cu cel mai mic număr de locuinţe asigurate în cazul inundaţiilor: Doar 18,97% dintre proprietarii de locuinţe au încheiate astfel de polițe

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Alba, printre judeţele cu cel mai mic număr de locuinţe asigurate în cazul inundaţiilor: Doar 18,97% dintre proprietarii de locuinţe au încheiate astfel de polițe

Inundaţiile devastatoare produse zilele trecute în Galaţi şi Vaslui au readus în discuţia publică subiectul legat de asigurarea obligatorie a caselor în cazul fenomenelor naturale. Deşi asigurarea PAD este obligatorie, la nivel naţional doar 23,20% dintre proprietarii de locuinţe au încheiate astfel de asigurări.

Nici Alba nu stă mai bine, ba chiar dimpotrivă. Cu 18,97%, Alba se clasează pe penultima poziţie, după Harghita – 16,94%, în rândul judeţelor din Transilvania, Banat şi Maramureş. Judeţele învecinate au următorul grad de cuprindere: Cluj – 27,75%, Sibiu – 26,48%, Mureş – 24,08%, Hunedoara – 20,18% şi Bihor – 19,64%.

Citește și: Prețurile la polițele RCA: Cu cât timp va fi prelungit termenul de plafonare 

Astfel, potrivit datelor valabile la 31 august, în Alba erau în vigoare 30.804 poliţe, ceea ce înseamnă 18,97% gradul de cuprindere în asigurare în fondul locativ. Tot până la aceeaşi dată, de la apariţia obligativităţii asigurării locuinţei în judeţul Alba s-au plătit daune de 2.214.817,12 lei.

În iulie, în Alba erau încheiate 20.955 de poliţe în mediul urban şi 9.802 la sate, iar în august, numărul a crescut la 9.855 în mediul rural şi a scăzut la 20.949 la oraş. În august 2023, erau asigurate 19.695 de case şi apartamente din mediul urban şi 8.513 locuinţe din mediul rural.

Asigurarea prin contractul PAD (Contract de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale) acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.

Prin contractul PAD sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora. Obiectul asigurării îl reprezintă locuințele situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban. Nu pot fi asigurate anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și ar trebui sancționată cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Pentru o locuință tip A, prima de asigurare este de 130 de lei/an, având o sumă asigurată de 100.000 de lei. O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Pentru o locuinţă de tip B, având o sumă asigurată de 50.000 de lei, prima de asigurare este de 50 de lei/an. O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO | Conferință a avocaților din Alba și Hunedoara – Provocările profesiei de avocat în anul 2024, realități și controverse

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conferință a avocaților din Alba și Hunedoara – Provocările profesiei de avocat în anul 2024, realități și controverse Baroul Alba și Baroul Hunedoara au organizat sâmbătă, 5 octombrie 2024, competiția de pregătire profesională intitulată ”Provocările profesiei de avocat în anul 2024 – Realizări și controverse”. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr destul de mare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea