Alba, județul cu cele mai multe ”TEZAURE UMANE VII”. Cinci personalități vor fi decorate la Palatul Cotroceni, pentru merite culturale deosebite. Alte două decorații, post-mortem
Cinci personalități din județul Alba, adevărate comori de înţelepciune, pricepere şi talent, sunt invitate, în data de 9 noiembrie 2015, la o ceremonie ce va avea loc la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia vor fi decorate, de către președintele Klaus Iohannis, pentru merite culturale deosebite. Este vorba despre meșterii populari Olivia Tima, Constantin Perţa, Nicolae Munteanu, tulnicăreasa Mariana Gligor și cântărețul la țițeră Nicolae Coroiu. Cei cinci sunt deținători ai titlului de ”Tezaur Uman Viu”, iar propunerea de decorare a acestora vine din partea Ministerului Culturii, în contextul aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea UNESCO, organizaţie ce a lansat Programul Tezaure Umane Vii.
Potrivit reprezentanților Centrului de Cultură ”Augustin Bena”, Alba este județul cu cele mai multe ”Tezaure Umane Vii”. Pe lângă cei cinci, din lista ”Tezaurelor umane vii” fac parte și pictorița de icoane din Laz Maria Deac Poenaru și dogarul Glicor Nicodim din Vidra, care s-au stins din viață. Astfel, alte două decorații vor fi acordate post-mortem, rudelor prezente.
Programul ”TEZAURE UMANE VII” este o iniţiativă UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial şi vizează pe de o parte creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în comunităţile din care fac parte, în rândul specialiştilor şi în cadrul unor manifestări cu public larg, iar pe de altă parte programul urmăreşte identificarea acelor persoane care transmit măcar un element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele nealterate contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.
Începând cu anul 2009, România aderă la acest program prin care sunt recunoscuţi aceşti oameni speciali prin intermediul cărora cultura noastră populară trece din trecut spre viitor, respectând mărcile noastre identitare şi păstrând nuanţele de diferenţiere zonală.
”În anul 2010, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba a aderat la Programul ”TEZAURE UMANE VII”, propunând spre aprobare comisiei 7 dosare. Toate cele 7 dosare au fost aprobate, Alba devenind astfel judeţul cu cele mai multe Tezaure Umane Vii. Aceştia sunt:
– în anul 2010 – Maria Deac poenaru, pictoriţă de icoane din Laz
– în anul 2011 – Olivia Tima, ţesătoare din Sălciua şi Constantin Perţa, cioplitor din Ceru Băcăinţi
– în anul 2013 – Gligor Nicodim, dogar din Vidra şi Nicolae Munteanu, iconar din Vinerea
– în anul 2014 – Mariana Gligor, tulnicăreasă din Câmpeni şi Nicolae Coroiu, cântăreţ la ţiteră din Avram Iancu
La iniţiativa Ministerului Culturii, în contextul aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea UNESCO, organizaţie ce a lansat Programul Tezaure Umane Vii, cinci dintre cei șapte conjudeţeni ai noştri, adevărate comori de înţelepciune, pricepere şi talent sunt așteptați în data de 9 noiembrie 2015 la o ceremonie ce va avea loc la Palatul Cotroceni şi în cadrul căreia vor fi decoraţi pentru merite culturale deosebite. Alte două decorații vor fi acordate post-mortem.
foto: arhiva – Nicolae Munteanu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]