Alba Iulia rămâne fără piață de brazi. Primăria va restitui banii celor care au plătit pentru spațiu, dar nu și contravaloarea amenzilor
Garda Forestieră Cluj (fosta ITRSV) nu autorizează piața temporară de brazi de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, iar Primăria Alba Iulia va restitui banii celor care au plătit pentru spațiu, însă nu și contravaloarea amenzilor primite de la poliție.
Directorul Serviciului Domeniului Public din cadrul Primăriei Alba Iulia, Doru Inurean, a declarat, marți, pentru ziarulunirea.ro, că cei care au plătit pentru a vinde brazi în ”piața temporară” din Cetate nu puteau, deocamdată, să-și înceapă activitatea comercială, ci doar după ce Garda Forestieră Cluj autoriza piața.
În acest caz, întrebarea legitimă ar fi: Cum a emis primăria o chitanță și a încasat bani pentru închirierea unui spațiu care nu era autorizat de instituțiile abilitate?
”Noi am vrut să facem această acțiune pentru cei care vin cu brazii lor de pe munte la rugămintea primarilor (n.r. din zona Munților Apuseni), care au spus să-i ajutăm să vândă și ei de sărbători un brad la Alba Iulia. În contextul acesta noi am vrut să-i ajutăm și s-a dat dispoziția primarului pentru înființarea acestei piețe. Ce e important să știi, legea este proastă și îți dă posibilitatea de interpretare, pentru că legea nici nu are treabă cu brazii de Crăciun și se referă la vânzarea de material lemnos. Nici prin cap nu le-a trecut, celor care au făcut legea, de brazii de Crăciun, dar se răsfrânge și asupra acestei activități”, a spus Doru Inurean, contactat de ziarulunirea.ro, după ce un bărbat a primit o amendă de 5.000 de lei și s-a ales cu brazii confiscați după ce a încercat să vândă ”în piața temporară”.
Doru Inurean a explicat că bărbatul în cauză avea voie doar să-și descarce marfa și ar fi trebuit să aștepte până când piața primește autorizație din partea Gărzii Forestiere, și nu să vândă, ceea ce ridică, din nou, o întrebare: comerciantul ar fi trebuit să aștepte noapte și zi, lângă brazi, până când primește un semn din primărie?
”Omul a plătit chitanța, era dispoziția primarului de înființare a pieței, știa clar că nu are voie să vândă brazi până când nu se înregistrează în registrul unic al domnilor de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj. El, probabil, a călcat pe bec și a vândut”, a mai spus Doru Inurean.
Pe de altă parte, bărbatul amendat susține că de la primărie i s-a spus că ”totul este în regulă” și poate să-și înceapă activitatea comercială, nu doar să-și descarce marfa, așa cum susține Inurean.
”Noi am pregătit toate condițiile ca acești oameni să-și poată desface marfa și eram în procedură de autorizare”, mai susține Inurean.
Toader Rovin, un bărbat din Poiana Vadului, care a plătit 240 de lei Primăriei Alba Iulia pentru a vinde în ”piața temporară” s-a ales cu amendă de 5.000 de lei și cu brazii confiscați, după un control al polițiștilor.
Acesta a declarat că polițiștii au venit îmbrăcați în civili, alături de angajați ai Ocolului Silvic, precizând că îi vor da bărbatului un avertisment, însă acesta s-a ales cu o amendă.
În situația lui se mai află un bărbat. Cei doi vor anularea amenzii, cât și restituirea banilor pentru închirierea spațiului, dar și a pomilor de Crăciun confiscați.
Cel mai probabil, aceștia își vor căuta dreptatea în instanță și se vor îndrepta atât împotriva Primăriei Alba Iulia, cât și împotriva Inspectoratului de Poliție Județean Alba.
Poliția Alba a trimis, luni, un comunicat de presă în care se precizează că, în weekendul trecut, poliţiştii Serviciului Ordine Publică din IPJ Alba, împreună cu lucrători ai Direcției Silvice Alba – Ocolul Silvic Alba Iulia, au făcut un control într-o piaţă din municipiul Alba Iulia, ocazie cu care au depistat două persoane care ofereau, spre vânzare, 64 de pomi de Crăciun, fără ca piaţa respectivă să fie autorizată pentru comercializarea de material lemnos.
”Cei doi comercianţi au fost sancţionaţi contravenţional, potrivit art. 20 lit. d din Legea 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar pomii de Crăciun au fost confiscaţi şi predaţi Ocolului Silvic Alba-Iulia”, se mai arată în comunicat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Afacerea de succes inițiată de o studentă din Alba: Bacademia revoluționează modul în care absolvenții de liceu se pot pregăti pentru examene și îi ajută să promoveze bacalaureatul
Afacerea de succes inițiată de o studentă din Alba: Bacademia revoluționează modul în care absolvenții de liceu se pot pregăti pentru examene și îi ajută să promoveze bacalaureatul Un grup de studenți din Cluj-Napoca revoluționează modul în care absolvenții de liceu se pot pregăti pentru examenul de Bacalaureat. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale creează mici videoclipuri […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului