Rămâi conectat

Politică Administrație

Alba Iulia, printre singurele cinci orașe din România care s-au angajat să-și reducă emisiile de CO2 cu până la 40% prin proiectul ”Orașe Verzi – Regiuni Verzi”, până în 2030

Ziarul Unirea

Publicat

în

cetatea-alba-carolina-imagine-drona-de-sus-craiuMunicipiile Alba Iulia, Roman, Focșani, Făgăraș și Roșiorii De Vede s-au angajat să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2 cu procente cuprinse între 20 și 40%, până în anul 2030, prin intermediul proiectului ”Orașe Verzi – Regiuni Verzi”, a anunțat, vineri, 11 noiembrie, într-un comunicat de presă, Terra Mileniul III, organizația care, de altfel, implementează acest program.

Potrivit sursei citate, orașele Alba Iulia, Roman, Focșani și Făgăraș și-au asumat ținta de reducere a GES (Gaze cu Efect de Seră, n.r.) până în anul 2020, în timp ce Roșiorii de Vede până în 2030.

În ceea ce privește domeniile în care municipalitățile au identificat posibilități de reducere a emisiilor prin implementarea unor politici de eficiență energetică acestea sunt: clădirile municipale, clădirile rezidențiale, iluminatul public, flota de transport proprie, transportul public și transportul privat sau comercial.

”Măsurile propuse țin de modernizarea și eficientizarea iluminatului public, îmbunătățirea și modernizarea flotei auto, reabilitarea termică a clădirilor, utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrări de infrastructură pentru fluidizarea traficului, achiziția de mijloace de transport cu consumuri reduse de carburanți sau creșterea spațiilor verzi. La aceste măsuri se adaugă promovarea achizițiilor verzi, activități de sensibilizare și conștientizare în comunitate, activități de training și pregătire profesională în domeniul energiei”, notează organizația de mediu.

Municipiile care semnează Convenția Primarilor începând din 2015 trebuie să urmeze o procedură extinsă, în condițiile în care acest document a fost completat și cu cerințe de adaptare la schimbările climatice. Astfel, noua Convenție a Primarilor privind Clima și Energia presupune un angajament voluntar de reducere a emisiilor GES cu cel puțin 40%, până în 2030 și integrarea aspectelor privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Cele 5 municipii au beneficiat de asistență în elaborarea documentației necesare pentru aderarea la Convenția Primarilor prin proiectul ”Orașe Verzi — Regiuni Verzi” (Green Cities — Green Regions), co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și implementat de Fundația Terra Mileniul III în parteneriat cu organizația R 20 — Regions of Climate Action din Elveția și Asociația Municipiilor din România.

”Orașe Verzi — Regiuni Verzi” (Green Cities — Green Regions) a debutat în luna aprilie 2015 și se desfășoară la nivel național pe o perioadă de 24 de luni, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 277.565 de franci elvețieni, din care 28.116 franci elvețieni reprezintă contribuție proprie a partenerilor, potrivit Agerpres.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European, anunță faptul că în noul buget al UE a reușit să crească sumele alocate cu 200 de miliarde de euro, din care 10 miliarde alocări suplimentate pentru România. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea