Alba Iulia, pe locul 17 în topul celor mai bune orașe pentru afaceri, potrivit Forbes. Timișoara, pe primul loc
Alba Iulia se află pe locul 17 în topul celor mai bune orașe, din România, pentru afaceri, potrivit clasamentului publicat de Forbres.ro, pentru anul 2015. Pe primul loc se află, surprinzător pentru unii, Timișoara, și nu București.
Alba Iulia este considerat unul dintre cele trei motoare de dezvoltare ale județului în perioada 2014-2020, alături de Sebeș și Blaj, potrivit strategiei județene de dezvoltare.
Ediția online a revistei Forbres.ro mai scrie că din punct de vedere economic, în județul Alba se remarcă o activitate preponderent agricolă, urmată de activităţi de producţie în: industria lemnului (unde se preconizează că nu vor mai fi resurse în următorii 4‐5 ani), industria alimentară şi a băuturilor (companii precum Transavia, Albalact şi Jidvei au sediul în judeţul Alba) şi industria de fabricare maşini, utilaje şi echipamente (vor creşte ca pondere datorită deschiderii coridoarelor de transport). În județ, rețeaua localităților urbane și rurale a cunoscut un proces de polarizare în jurul municipiilor Alba Iulia, Blaj și Sebeș, în timp ce zona locuită a munților Apuseni înregistrează stagnare și un proces lent de declin economic, potrivit documentul menționat mai sus. În perioada 1991-2013, județul Alba a atras un număr de 1.889 de societăți comerciale cu aport străin la capital au subscris un capital social de aproape 320 de milioane de euro.
Alba Iulia:
REGIUNE DE DEZVOLTARE: Centru
POPULAȚIE: 58.681 de locuitori
PRIMAR: Mircea Hava (PDL)
CEL MAI BOGAT MILIARDAR: Ioan Popa (87 de milioane de euro)
INDUSTRII PRINCIPALE: servicii, industrie ușoară
În fața municipiului Alba Iulia, în topul celor mai bune orașe pentru afaceri se află: Timișoara, București, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Brașov, Arad, Pitești, Târgu Mureș, Iași, Ploiești, Suceava, Sibiu, Bacău, Craiova și Baia Mare. Următoarele locuri sunt ocupate de Reșița, Galați, Târgu Jiu, Călărași, Deva, Târgoviște, Tulcea, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Miercurea Ciuc, Bistrița, Giurgiu, Piatra Neamț, Buzău, Brăila, Slobozia, Drobeta Turnu-Severin, Zalău, Focșani, Botoșani, Sfântu Gheorghe și Alexandria.
Timișoara, și nu București, se află pe prima poziție.
”Din punct de vedere economic, Capitala este însă o insulă, izolată din perspectiva infrastructurii de legătură cu piețele din Uniunea Europeană. Chiar dacă este punctul de întâlnire al celor trei autostrăzi din România, Bucureștiul nu este legat prin autostradă decât de estul României, extremitatea vestică și conexiunea cu rețelele dezvoltate de transport din Europa Centrală și de Vest rămânând încă la stadiul de fata morgana. În același timp, despre conexiuni pe axa nord-sud nici nu poate fi vorba. În plus, Timișoara se bucură de ”alianța” cu Aradul, acest binom realizând, anul trecut, exporturi de 7,2 miliarde de euro, foarte aproape de valoarea de 7,9 miliarde de euro înregistrată de București”, scrie Forbes.ro.
”Avantajul cert al Timișoarei – și al Aradului de altfel – este legătura cu rețeaua de autostrăzi din Europa Centrală și de Vest. Aceasta și facilitățile fiscale acordate de autorități investitorilor străini și români care au înființat unități de producție în parcurile industriale din oraș au contribuit în mod esențial la succesul economic al Timișoarei din ultimii cinci ani. În județul Timiș există cinci parcuri industriale, cu o suprafață de peste 200 de hectare; cinci clustere, care grupează companii din diverse domenii economice; 60 de centre agricole; un parc tehnologic de inovare și multe alte astfel de infrastructuri de susținere a afacerilor”, mai scrie sursa citată.
Informațiile despre facilitățile fiscale la care companiile pot apela, în funcție de industriile predominante în orașele din top, au fost oferite de consultanții KPMG România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]