Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia în imagini de epocă: Muzeul orașului

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Înfiinţarea primului muzeu la Alba Iulia se leagă de activitatea „Societăţii de istorie, arheologie şi ştiinţele naturii”, în scopul valorificării bogatelor vestigii antice, scoase la iveală odată cu intensificare ritmului de dezvoltare a oraşului, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În momentul deschiderii oficiale (decembrie 1898), muzeul funcţiona în două încăperi ale grădiniţei de copii situate în apropierea bisericii din cartierul Lipoveni. După numai doi ani (18 iulie 1900) în urma creşterii colecţiilor, Societatea fondatoare primeşte de la primărie, noul local al grădiniţei construită în 1895, pentru copii din cartierul Maieri (în acelaşi perimetru cu Orfelinatul oraşului, dar în partea de vest, pe aliniamentul str. Szechenyi – astăzi B-dul Ferdinand 1).

Prin grija custozilor Adalbert Cserni şi Aved Jako, a membrilor Societăţii de istorie şi a numeroaselor donaţii publice muzeul se dezvoltă şi funcţionează neîntrerupt până la izbucnirea primului război mondial, când este închis, o parte a colecţiilor fiind trimise la Budapesta.

Muzeul îşi reia activitatea la doi ani de la terminarea primului războiului mondial (piesele aflate în custodie la Budapesta au fost aduse în 1922), funcţionând în vechiul local până în anul 1929, sub denumirea de Muzeul Etnografic.

Edificarea Catedralei Încoronării şi a spaţiilor adiacente între anii 1921 – 1922, a permis utilizarea parţială a pavilionului de nord pentru muzeu, noua instituţie primind la deschidere (1929), denumirea de Muzeul Unirii. La 20 mai 1929 în prezenţa membrilor familiei regale, Iuliu Maniu, deschide oficial instituţia. Zece ani mai târziu muzeul cunoaşte un amplu proces de reorganizare sub conducerea noului director Ion Berciu, schimbându-şi titulatura în Muzeu Regional, până în 1968 când devine Muzeul de Istorie.

În anul 1975 la aniversarea a 2000 de ani de la atestarea documentară a primei aşezări urbane la Alba Iulia (oraşul roman Apulum) şi a 375 de ani de la unirea politică de celor trei ţări române sub Mihai Viteazul (1600), muzeul primeşte monumentalul edificiu al Pavilionului Ofiţerilor din cetate (clădirea Babilon) revenindu-se din 1993 la vechea denumire de Muzeul Unirii. Prin includerea în rândul instituţiilor de profil de interes naţional, este cunoscut sub denumirea actuală de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

_______________________________

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea