Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ajutorul social anual acordat veteranilor, văduvelor și accidentaților de război ar putea crește la 335 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ajutorul anual acordat anual veteranilor, văduvelor de război și accidentaților de război în afara serviciului pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice ar putea fi majorat cu 11 la sută, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Astfel, aceste persoane ar urma să primească 335 de lei, în loc de 300 de lei.

Ministerul Muncii vrea să crească cu 11% față de nivelul aprobat în anul 2014 cuantumul ajutorului primit de veterani, văduvele de război și accidentanții de război în afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate, de la 300 de lei, cât este valoarea sa acum, la 335 de lei. Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul instituției vineri și va rămâne în dezbatere publică până pe 29 decembrie.

Ajutorul primit de veterani, văduve și accidentații de război a crescut constant în ultimii ani. În 2012, nivelul acestui ajutor era de 230 de lei /persoană, în 2013, s-a stabilit la 265 de lei/persoană, iar în 2014 acesta a fost majorat cu 35 de lei, ajungând astfel la suma plătită în 2014, 300 de lei.

Cuantumul ajutorului anual pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice se stabilește anual, prin hotărâre a Executivului, în funcție de evoluția prețurilor și posibilităților de susținere din bugetul de stat, potrivit Legii nr. 44/1994.

„Această majorare este motivată de creșterea prețurilor la mărfurile nealimentare și la servicii în luna iulie 2015 față de luna iulie 2014. Astfel, potrivit datelor publicate la Institutul Național de Statistică în buletinul de prețuri nr. 7/2015, prețul la combustibili, gaze naturale și energie termică a crescut cu 5,2%, la serviciile de apă, canal, salubritate creșterea este de 4,8%, iar pentru chirii de 1%”, este precizat în nota de fundamentare a actului normativ.

Dacă în 2014, de cuantumul ajutorului anual au beneficiat aproximativ 22974 de persoane, potrivit informațiilor din nota de fundamentare, în 2015, vor primi sumele de bani stabilite prin lege un număr de 17688 de persoane, împărțite astfel:

  • 16674 de persoane plătite de Ministerul Muncii
  • 513 persoane plătite de Ministerul Apărării Naționale
  • 500 de persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne
  • 1 persoană plătită de Serviciul Român de Informații.

Suma necesară pentru plata acestui tip de ajutor este prevăzută în bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații.

sursa:avocatnet.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Postul Crăciunului 2023: Zilele cu dezlegare la pește pentru creștinii care țin post

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Crăciunului 2023: Zilele cu dezlegare la pește pentru creștinii care țin post

Postul Crăciunului 2023 este considerat un post ușor datorită numărului mare de zile în care este dezlegare la pește, ulei și vin.

 

Postul Crăciunului a început pe 14 noiembrie 2023 şi se termină în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2023. Postul Naşterii Domnului durează 40 de zile şi se numără printre cele mai importante perioade din calendarul creştin ortodox.

Citește și: Târg de Crăciun 2023, la Alba Iulia: Când va avea loc marea deschidere și aprinderea iluminatului festiv

Postul Crăciunului, decembrie 2023. Zilele cu dezlegare la peşte

Citește și: Calendar Ortodox luna DECEMBRIE 2023: Sfântul Nicolae și Nașterea Domnului, sărbătorile acestei luni

2 decembrie: Sfântului Prooroc Avacum
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae – sărbătoare cu cruce roșie
7 decembrie: Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș – sărbătoare cu cruce neagră
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
12 decembrie: Sfântul Spiridon
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei
16 decembrie: Sfântul Proroc Agheu
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul

Ce înseamnă „dezlegarea la peşte”

În Biserica ortodoxă, există zile de post în care s-a rânduit să se facă dezlegare la peşte. Acest lucru înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte, însă oprirea de la hrana cu carne, brânză, lapte şi ouă, potrivit doxologia.ro.

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare