Ajutorul de încălzire pentru iarna 2021-2022. Cine sunt persoanele care pot beneficia de el
Persoanele fizice cu venituri mici, care au nevoie de acoperirea integrală sau parțială a costurilor pe care le au cu asigurarea căldurii acasă, în timpul sezonului rece pot solicita, pe 15 octombrie, ajutor de la stat.
Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei este reglementat de actul normativ Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, conform ZF.
Ajutorul de stat este acordat sub forma unei sume cu care persoanele cu venituri reduse pot acoperi o parte din costurile pentru încălzire.
„Pentru sprijinirea populaţiei în perioada sezonului rece, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili, prin hotarâre a consiliului local, măsuri de protecţie socială din bugetele locale, după cum urmează: a) subvenţii lunare pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei; b) ajutoare lunare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, în completarea celor acordate de la bugetul de stat; c) atât subvenţii lunare prevăzute la lit. a), cât şi ajutoare lunare prevăzute la lit. b)”, scrie în actul normativ.
Sumele acordate cu scopul de a ajuta persoanele aflate în imposibilitate de plată a facturilor pot fi solicitate doar de peroanelor singure care au un venit lunar mediu de până la 2,164 ISR (indicator social de referinţă – n. red.) şi persoanele care au un venit mediu lunar pe membru de familie de până la 1,572 ISR. Indicatorul social de referinţă reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat şi include şi indemnizaţia de şomaj, venitul minim garantat sau alocaţia copiilor.
Actul normativ stabileşte că fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinţei sunt asigurate de stat, mai exact prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
„Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinţei, prevăzut la art. 8 (…) şi art. 9 (…), se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale”, se mai arată în textul de lege.
În plus, asociaţiile de proprietari au obligaţia să repartizeze cheltuielile privind plata facturilor termice pe consumatori individuali, ţinând cont de ajutorul de stat de care beneficiază anumiţi locatari.
„Lunar, în termen de 10 zile de la primirea facturii, asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a defalca cheltuielile privind energia termică pe consumatori individuali, tinând cont de ajutorul pentru încălzirea locuinţei stabilit în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.”
De asemenea, „sezon rece” este considerat a fi perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 şi 31 martie 2022, mai exact cinci luni.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]