Ajutorul de deces – Angajatorii NU mai sunt obligați să îl acorde salariaților
Din ianuarie 2018, ajutorul de deces dispare din obligațiile angajatorilor. De acum înainte, angajatorii nu mai sunt obligați să acorde salariaților ajutor de deces deoarece CAS-ul este datorat acum exclusiv de salariați.
În situația în care moare un salariat sau un membru de familie al acestuia, legislația pensiilor obliga angajatorul, până în decembrie 2017, să acorde un ajutor de deces.
Totuși, această regulă a dispărut, începând cu data de 1 ianuarie 2018, din moment ce angajatorul nu mai datorează, în principiu, contribuția pentru pensii (CAS), din care-și recupera, practic, banii dați ca ajutor de deces. Astfel, ajutorul de deces este acordat direct de casele de pensii în cazurile în care este vorba de decesul unui salariat sau al unui membru de familie al acestuia.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale a apărut luna trecută în Monitorul Oficial, documentul vizând unele modificări la Legea pensiilor. Schimbările se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Angajatorii nu mai trebuie să acorde ajutor de deces la moartea unui salariat sau a unui membru de familie al acestuia, reiese din actul normativ. Practic, autoritățile au eliberat angajatorii de această obligație pentru că CAS este datorată acum exclusiv de salariați. Până luna trecută, sumele plătite de firme ca ajutor de deces se recuperau din sumele datorate de ele pentru CAS.
Cu alte cuvinte, dacă moare un salariat sau un membru de familie al acestuia, casele de pensii sunt cele care acordă ajutorul de deces, potrivit AvocatNet.ro.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]