AJPIS Alba: Din 1 octombrie 2013 puteți depune la primării cererile de subvenţii pentru încălzirea locuinței
*Sumele acordate în funcție de venituri la încălzirea cu gaze naturale sau cu energie electrică
În baza prevederilor legale în vigoare, prin care sunt stabilite măsurile de protecţie socială pe perioada sezonului rece, familiile şi persoanele cu venituri reduse beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, pe perioada cuprinsă între 1 octombrie 2013 şi 31 martie 2014.
Subvenţiile se acordă pentru 3 tipuri de încălzire, respectiv energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili solizi sau petrolieri.
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei, care se solicită la primării, se stabileşte pe categorii de venit pentru familiile şi persoanele singure şi se obţine pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia. În vederea stabilirii dreptului la acest ajutor, primarii solicită acte doveditoare, care atestă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia, precum şi documentele privind locuinţa sau bunurile deţinute de persoanele care fac parte din familie, inclusiv în alte unităţi administrativ-teritoriale.
În cazul în care, pe baza documentelor doveditoare prezentate de solicitant, există suspiciuni privind veridicitatea situaţiei familiei sau persoanei beneficiare de subvenţie, primarul va dispune efectuarea unei anchete sociale de către serviciul public de asistenţă socială, în baza căreia va decide dacă ajutorul pentru încălzire va fi sau nu acordat.
”De precizat faptul că, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, iar dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei se stabileşte prin dispoziţie a primarului. Dacă îndeplinesc condiţiile, solicitanţii primesc subvenţia la încălzire începând din luna depunerii cererii, în măsura în care documentele lor ajung la primării până în data de 20 a lunii respective. În cazul în care le depun mai târziu, vor primi ajutorul pentru încălzire începând cu luna următoare. În ceea ce priveşte beneficiarii venitului minim garantat, aceştia vor primi subvenţia la căldură din luna în care efectuează cererile, indiferent de data când depun documentele la primărie”, spune Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.
UPDATE: Precizări suplimentare cu privire la ajutorul pentru încălzirea locuinței
Modificările la normele metodologice de aplicare a OUG nr. 70/2011, cu modificările aduse prin OG nr. 27/2013 urmează să fie definitivate. În acest sens, se va modifica şi modelul de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, pentru a fi introduse elementele necesare stabilirii îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate.
Noile formulare privind cererile și declarațiile pe proprie răspundere, în baza cărora vor fi acordate drepturile la ajutorul pentru încălzirea locuinței, vor fi disponibile la sediile Primăriilor după publicarea acestora în Monitorul Oficial.
Pentru a beneficia de această prestație, solicitanții pot completa aceste cereri și declarații pe propria răspundere până la data de 20 Noiembrie 2013.
_________________________________________
*Ajutorul pentru încălzirea cu gaze naturale a fost majorat
În sezonul rece 2013-2014, pot beneficia de ajutoare pentru încălzire familiile şi persoanele singure, al căror venit lunar cumulat este de maximum 615 lei, iar cererile pentru subvenţii se depun din data de 1 octombrie 2013.
Conform declaraţiilor directorului AJPS Alba, Flaviu Cozuc, în judeţul nostru, nu se vor acorda subvenţii la încălzirea cu energie termică furnizată în regim centralizat, întrucât acest tip de încălzire nu mai există. Ajutoarele vor fi acordate, aşadar, pentru încălzirea cu gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili solizi sau petroliferi.
”În sezonul rece 2013-2014, valoarea subvenţiilor la încălzirea cu gaze naturale va fi mai mare faţă de anul trecut, în condiţiile în care, din 1 iulie, preţul gazelor naturale a crescut cu aproximativ 6%. Acest tip de încălzire este, de altfel, şi cel mai utilizat. În sezonul rece anterior, 9258 de familii şi persoane din judeţul Alba au beneficiat de ajutorul pentru acest tip de încălzire, în sumă totală de peste 4 milioane de lei”, a declarat Flaviu Cozuc.
În perioada 1 octombrie 2013-31 martie 2014, familiile şi persoanele cu venituri lunare cumulate de până la 155 lei, vor beneficia de un ajutor lunar în sumă de 262 lei, cu precizarea că, la acest prag al veniturilor, nivelul subvenţiei a rămas neschimbat faţă de iarna trecută. Cei care înregistrează un venit lunar între 155, 1 şi 210 lei, vor primi un ajutor de 190 lei, cu 28 de lei mai mare. De asemenea, la un venit lunar situat între 201,1 lei şi 260 lei, valoarea subvenţiei este de 150 lei, fiind majorată cu 13 lei. Familiile şi persoanele, al căror venit este situat în limita cuprinsă între 260,1 lei şi 310 lei, vor primi un ajutor lunar de 120 lei, cu 8 lei mai mare. În cazul veniturilor cuprinse între 310, 1 lei şi 355 lei, valoarea subvenţiei lunare este de 90 lei, cu 3 lei mai mare faţă de sezonul rece 2012-2013. Cei care se încadrează în pragul imediat următor, cu venituri cuprinse între 355,1 lei şi 425 lei, vor primi cu 8 lei mai mult, respectiv 70 lei/lună. Ajutorul pentru persoanele cu venituri între 425,1 lei şi 480 lei a crescut doar cu 1 leu, valoarea acestuia fiind de 45 lei. Cu 4 lei mai mult faţă de sezonul rece precedent vor primi cei care înregistrează venituri lunare cuprinse între 480,1 lei şi 540 lei. Şi, în fine, cei care au venituri lunare cuprinse între 540,1 leu şi 615 lei, vor primi tot cu 1 leu mai mult, respectiv 20 lei.
*Noutatea sezonului rece 2013-2014: Se acordă subvenţii şi pentru încălzirea cu energie electrică
Printr-o ordonanţă adoptată de Guvern în luna august, începând din 2013, beneficiază de subvenţii şi consumatorii care utilizează energie electrică.
„Prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2013, care modifică şi completează OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială pe perioada sezonului rece, se îndeplinesc directivele europene referitoare la combaterea sărăciei energetice şi se iau în considerare, la acordarea subvenţiilor la căldură, familiile şi persoanele care utilizează echipamente electrice pentru încălzire. În ultimii ani, numărul acestora a crescut, în special din cauza desfiinţării centralelor termice neperformante„, a explicat directorul AJPS Alba, Flaviu Cozuc.
Ajutoarele pentru încălzirea cu energie electrică se obţin în aceleaşi condiţii ca cele pentru încălzirea cu gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili. Consumatorii vulnerabili, respectiv familiile şi persoanele, cu un venit lunar cumulat de până la 155 lei, beneficiază de o subvenţie în sumă de 240 lei. Pentru cei ale căror venituri lunare se situează între 155,1 lei şi 210 lei, cuantumul ajutorului pentru încălzire este de 216 lei, iar persoanele cu venituri între 210, 1 lei şi 260 lei vor primi 192 lei. Totodată, pentru cei care au un venit lunar între 260,1 lei şi 310 lei, se acordă un ajutor de 168 lei, iar persoanele care câştigă între 310,1 lei şi 355 lei, vor primi, ca subvenţie, suma de 144 lei. 120 lei pe lună vor primi cei cu venituri lunare între 355,1 lei şi 425 lei, iar persoanele, ale căror venituri se încadrează în pragul imediat următor, cu o limită maximă de 480 lei, vor primi un ajutor în sumă de 96 lei. Cei care înregistrează venituri cuprinse între 480,1 lei şi 540 lei vor primi o subvenţie la încălzire de 72 lei, iar familiile şi persoanele care se încadrează la ultimul prag, cu venituri cuprinse între 540,1 lei şi 615 lei, vor beneficia de un ajutor în valoare de 48 lei/lună.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]