Rămâi conectat

Curier Județean

AIUD: Zilele Culturale „Liviu Rebreanu” ediţia XXIII-a – 22-23 noiembrie 2013

Bogdan Presecan

Publicat

în

Vineri şi sâmbătă, 22-23 noiembrie 2013, la Aiud va avea loc cea de a XXIII-a ediţie a Zilelor Culturale „Liviu Rebreanu”. Sărbătoarea culturală care până nu demult a fost socotită ca fiind una de referinţă în calendar pentru istoricii literari cercetători ai vieţi şi operei părintelui romanului modern românesc, Liviu Rebreanu, a devenit în ultimii ani, din cauza subfinanţării generale a culturii în România, un fel de rubrică în calendarul de activităţi ale Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”.

Aproape nimic nu mai aduce aminte de vremea în care la Aiud erau prezenţi zeci de critici şi istorici literari,  cercetători în amănuntul a vieţii, operei şi familiei marelui romancier. Ediţia din acest an se rezumă la câteva accente rebreene şi câteva alte acţiuni culturale care odinioară constituiau subiectul unor acţiuni separat organizate şi bugetate.

Programul este următorul:

*Vineri 22 noiembrie va consta într-un simpozion intitulat „Rebreanu şi Aiudul” care va începe la ora 14.00 şi la care vor participa şcolile şi colegiile din municipiu, apoi vernisarea unei expoziţii de sculptură semnată Simion Dochiţan, o expoziţie de artă populară românească realizată de Astra Despărţământul „Ovidiu Hulea” şi prezentarea unui album folcloric.

*Sâmbătă 23 noiembrie, activităţile vor începe la ora 17.00 cu prezentări de carte. Prima carte este „Liviu Rebreanu, Fanny Rebreanu – Intime”, text ales şi apărat critic de către Niculae Gheran, cea de a doua fiind „Nuvelistul Rebreanu” realizată de profesorul Constantin Cubleşan.  Urmează o cafenea literară în care se va discuta despre cărţile „Prea târziu” apărută în acest an şi realizată de Socaciu tatăl şi fiul şi cartea de poezie „Vânătoare Luminoasă cu Fiare îngenunchiate”

La ora 18,00 cortina peste aceste două zile culturale dedicate lui Liviu Rebreanu va fi lăsată de marcarea a 10 ani de muzică folk la Aiud, o activitate care nu demult figura ca eveniment separat în calendarul cultural aiudean. Spectacolul se arată a fii deosebit de interesant dat fiind faptul că la el şi-au anunţat participarea nume cunoscute ale muzicii folk din judeţ: Adrian Jurcă, Lucian Borcea, Sebastian Kincses, Daniel Evram, Adi Mitescu, Daniel Opriţa şi Puiu Bretoiu. Organizatorii manifestării sunt: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Aiud precum, Centrul Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia, ASTRA Despărţământul „Ovidiu Hulea” şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”,

Articol scris de Dorel LAZĂR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezultate Evaluare Națională 2024, în Alba: Aproape 75% din candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate Evaluare Națională 2024, în Alba: Aproape 75% din candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 Inspectoratul Școlar Județean Alba a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională ale absolvenților clasei a VIII-a (înainte de contestații), sesiunea iunie 2024. Situația statistică arată că dintre cei 2478 de candidați prezenți la ambele probe, 1849 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea