Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Agricultorii vor primi mai repede subvenţia pentru motorină şi nu vor mai fi nevoiţi să depună atât de multe acte

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Una dintre cele mai mari cheltuieli pe care fermierii le fac pentru înfiinţarea culturilor agricole este cea cu carburantul. Tocmai de aceea s-a şi luat decizia de a ajuta fermierii prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Astfel, începând cu anul 2015, fermierii beneficiază de un ajutor de stat ce constă în rambursarea unei părţi din cheltuiala cu motorina, respectiv a diferenţei dintre acciza standard la motorină şi acciza redusă aplicată pentru motorina folosită în agricultură.

 agricultori01În acest proces de rambursare a banilor pentru motorină au apărut însă numeroase probleme, făcând ca banii plătiţi agricultorilor să întârzie foarte mult: „Deşi agricultorii depun cererile la timp şi respectă toate condiţiile, termenul în care li se înapoiază banii creşte de la an la an. Este o situaţie care le generează mari probleme fermierilor, deoarece consumul mare de motorină din agricultură înseamnă cheltuieli mari.

Tocmai de aceea, l-am sesizat pe ministrul Agriculturii asupra acestor probleme, întrebându-l ce măsuri are în vedere pentru deblocarea acestei situaţii”, a spus senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereş, membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Senatului României.

Răspunsul ministrului a fost unul prompt şi cuprinde măsurile avute în vedere pentru rezolvarea acestei situaţii. Cea mai importantă măsură a fost adoptată după sesizarea senatorului Pereş şi prevede scurtarea perioadei de timp necesară pentru plata efectivă a fermierilor, în sensul în care Ministerul Agriculturii aprobă fondurile necesare APIA, care, la rândul său, le repartizează către centrele judeţene, de unde banii sunt viraţi direct în contul beneficiarilor.

„Schimbarea acestei proceduri, simplificarea ei, ce a fost adoptată şi a intrat în vigoare la începutul acestei luni, va face ca lucrurile să se grăbească şi oamenii să-şi primească banii mult mai repede”, a adăugat senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereş.

Pe lângă această modificare, alte măsuri pe care Ministerul Agriculturii contează pentru scurtarea acestui circuit al banilor se referă la faptul că aprobarea cantităţilor de motorină subvenţionate se face direct prin ordin al ministrului Agriculturii, fără să mai fie necesar avizul Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, se doreşte reducerea birocraţiei şi a numărului de hârtii de care beneficiarii au nevoie pentru a-şi primi banii: nu mai sunt necesare documentele referitoare la situaţia centralizatoare a cantităţilor de motorină utilizate în perioada respectivă, iar beneficiarii pot utiliza la cererea de plată direct adeverinţa emisă de primărie pentru plăţile pe suprafaţă. O altă problemă avută în vedere de senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereş, este programul „Casa Verde”. Senatorul i-a adresat în această săptămână câteva întrebări ministrului Mediului vizând funcţionarea acestui program, continuarea lui şi în anul următor, precum şi necesitatea suplimentării sumelor aprobate în cadrul acestuia pentru acoperirea cererilor ce se vor depune până la data limită de 24 octombrie. (B.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea