„Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” – De unde provine expresia și ce semnificație are
„Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” – De unde provine expresia și ce semnificație are
Multă lume folosește expresia „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, dar prea puțini cunosc proveniența ei și ce semnificație are de fapt.
Citește și: De unde vine expresia ”a freca menta” – De la un obicei de mare rafinament, la înţelesul din zilele noastre
Limba română este bogată în zicale amuzante, dar unele dintre ele pot provoca confuzie. Un exemplu elocvent este expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, care scoate în evidență contrastul între aparențe și realitate.
Zicala care îi pune pe gânduri pe români
Această zicală, deși nu este foarte veche, a apărut în ultimele decenii, în perioada în care circurile ambulante străbăteau România. Afișele circului prezentau leoparzi sărind prin cercuri de foc, iar angajații strigau adesea „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” pentru a atrage spectatorii.
Această formulare a reușit să se integreze rapid în limbajul cotidian, chiar și după ce spectacolele de circ au început să piardă popularitate.
Zicala subliniază ideea că, deși o situație poate părea îngrijită și atractivă la exterior, realitatea poate fi complet diferită.
Deși simplă, această expresie are o istorie captivantă, reflectând o parte din cultura și obiceiurile românești.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]