Afaceri “revoluţionare” cu 120 de hectare la Vinţu de Jos
Asociaţia crescătorilor de animale “Mureşul” cu sediul în comuna Vinţu de Jos, strada Zorilor nr. 5, judeţul Alba, legal constituită, reprezentată prin consiliul său de conducere şi formată din 60 de membri, majoritatea oameni în vârstă de peste 60 de ani, deţinători de bovine, caprine şi cabaline, prin prezenta vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Comuna Vinţu de Jos a deţinut de pe vremea desfiinţării iobăgiei aproximativ 120 de ha de păşune pe malurile Mureşului în trupurile de hotar numite Luncşoara, Lunca Mare, Sărături, Grădina Nemţilor, Sarosa, în afara altor suprafeţe pe dealuri colinare ale comunei sub formă obştească.
Nu ştim prin ce mijloace din proprietatea obştească au ajuns în proprietatea Statului Român, iar prin hotărârea Consiliului local Vinţu de Jos, din anul 2008, toate acestea trec în proprietatea privată a Primăriei şi se înstrăinează către proprietari privaţi (persoane fizice, n.r.), cu titlul la Legea 18 şi se reţine o suprafaţă de 27 de ha la Primărie pentru construcţia unui aerodrom. La ora actuală deţinătorii de animale nu mai au la dispoziţie nicio suprafaţă de păşunat. Noi considerăm că greşeala a pornit în momentul în care conform Legii 18, proprietarilor de drept nu li s-a reconstituit întreaga suprafaţă deţinută în momentul colectivizării, iar diferenţa de la fiecare proprietar, de peste 10 ha, a fost constituită rezervă la dispoziţia comisiei comunale de fond funciar, iar conform legii 18, foarte permisivă, fiecare primar de după Revoluţie şi-a constituit propria comisie de fond funciar şi a împărţit această suprafaţă preferenţial către rude, prieteni şi clienţi politici.
Primarul s-a împroprietărit cu un teren pe care l-a vândut cu 290.000 de lei
Avem ca dovezi în acest sens împroprietărirea primarului din Vinţu de Jos, Alexandru Danciu, cu o suprafaţă de 1 ha în calitate de revoluţionar, suprafaţă pe care a vândut-o imediat, deşi legea nu îi permitea să o facă timp de 10 ani. Suma primită în schimbul acelui hectar de teren, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 461 din 30.06.2006, în valoare de 290.000 de lei (circa 80.000 de euro la nivelul anului 2006, n.r.) mi se pare exagerată, la acea dată valoarea terenurilor similare fiind sub jumătatea acestuia.
Presupunem că această sumă a fost oferită de societatea Ulpia Traiana Leasing SRL, cu sediul în Alba Iulia, sub formă de mită legală prin acest contract, întrucât această societate a concesionat în acea perioadă şi şcoala din localitate sau fostul castel Wetter, clădire de patrimoniu.
La fel cum a procedat primarul la împroprietărirea personală, a procedat şi viceprimarul şi alţi membri din comisie. Ilegalităţile comise la împroprietăririle abuzive conform Legii 18 au dus la săvârşirea unei alte ilegalităţi, prin trecerea tuturor păşunilor în proprietatea privată a Primăriei şi împărţirea lor la Legea 18. Pe terenurile foştilor proprietari s-au eliberat, după preferinţă, titluri de proprietate ilegale. Noi cerem anularea titlurilor de proprietate emise ilegal în păşuni şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. Anexăm titlul de proprietate nr. 14109/2585 din 2005 şi contractul de vânzare cumpărare şi hotărârea Consiliului local nr. 7846 din 16.01.2012.
Recurgem la această soluţie pe care o considerăm extremă întrucât ne-am adresat Primăriei comunei Vinţu de Jos prin audienţă şi adresa nr. 253 din 13 ianuarie 2012 şi am fost ignoraţi. La fel ne-am adresat în audienţă şi la Prefectura Alba în 13 martie 2012 şi rezultatul a fost acelaşi.
Această sesizare a fost transmisă Instituţiei Prefectului Alba, DNA Alba, Corpului de Control al Primului Ministru, Preşedenţia României şi redacţiei ziarului Unirea.
Preşedinte Asociaţia “Mureşul” Victor Vasile Suciu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun