Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Afaceri “revoluţionare” cu 120 de hectare la Vinţu de Jos

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociaţia crescătorilor de animale “Mureşul” cu sediul în comuna Vinţu de Jos, strada Zorilor nr. 5, judeţul Alba, legal constituită, reprezentată prin consiliul său de conducere şi formată din 60 de membri, majoritatea oameni în vârstă de peste 60 de ani, deţinători de bovine, caprine şi cabaline, prin prezenta vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Comuna Vinţu de Jos a deţinut de pe vremea desfiinţării iobăgiei aproximativ 120 de ha de păşune pe malurile Mureşului în trupurile de hotar numite Luncşoara, Lunca Mare, Sărături, Grădina Nemţilor, Sarosa, în afara altor suprafeţe pe dealuri colinare ale comunei sub formă obştească.
Nu ştim prin ce mijloace din proprietatea obştească au ajuns în proprietatea Statului Român, iar prin hotărârea Consiliului local Vinţu de Jos, din anul 2008, toate acestea trec în proprietatea privată a Primăriei şi se înstrăinează către proprietari privaţi (persoane fizice, n.r.), cu titlul la Legea 18 şi se reţine o suprafaţă de 27 de ha la Primărie pentru construcţia unui aerodrom. La ora actuală deţinătorii de animale nu mai au la dispoziţie nicio suprafaţă de păşunat. Noi considerăm că greşeala a pornit în momentul în care conform Legii 18, proprietarilor de drept nu li s-a reconstituit întreaga suprafaţă deţinută în momentul colectivizării, iar diferenţa de la fiecare proprietar, de peste 10 ha, a fost constituită rezervă la dispoziţia comisiei comunale de fond funciar, iar conform legii 18, foarte permisivă, fiecare primar de după Revoluţie şi-a constituit propria comisie de fond funciar şi a împărţit această suprafaţă preferenţial către rude, prieteni şi clienţi politici.

Primarul s-a împroprietărit cu un teren pe care l-a vândut cu 290.000 de lei
Avem ca dovezi în acest sens împroprietărirea primarului din Vinţu de Jos, Alexandru Danciu, cu o suprafaţă de 1 ha în calitate de revoluţionar, suprafaţă pe care a vândut-o imediat, deşi legea nu îi permitea să o facă timp de 10 ani. Suma primită în schimbul acelui hectar de teren, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 461 din 30.06.2006, în valoare de 290.000 de lei (circa 80.000 de euro la nivelul anului 2006, n.r.) mi se pare exagerată, la acea dată valoarea terenurilor similare fiind sub jumătatea acestuia.

Presupunem că această sumă a fost oferită de societatea Ulpia Traiana Leasing SRL, cu sediul în Alba Iulia, sub formă de mită legală prin acest contract, întrucât această societate a concesionat în acea perioadă şi şcoala din localitate sau fostul castel Wetter, clădire de patrimoniu.
La fel cum a procedat primarul la împroprietărirea personală, a procedat şi viceprimarul şi alţi membri din comisie. Ilegalităţile comise la împroprietăririle abuzive conform Legii 18 au dus la săvârşirea unei alte ilegalităţi, prin trecerea tuturor păşunilor în proprietatea privată a Primăriei şi împărţirea lor la Legea 18. Pe terenurile foştilor proprietari s-au eliberat, după preferinţă, titluri de proprietate ilegale. Noi cerem anularea titlurilor de proprietate emise ilegal în păşuni şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. Anexăm titlul de proprietate nr. 14109/2585 din 2005 şi contractul de vânzare cumpărare şi hotărârea Consiliului local nr. 7846 din 16.01.2012.
Recurgem la această soluţie pe care o considerăm extremă întrucât ne-am adresat Primăriei comunei Vinţu de Jos prin audienţă şi adresa nr. 253 din 13 ianuarie 2012 şi am fost ignoraţi. La fel ne-am adresat în audienţă şi la Prefectura Alba în 13 martie 2012 şi rezultatul a fost acelaşi.
Această sesizare a fost transmisă Instituţiei Prefectului Alba, DNA Alba, Corpului de Control al Primului Ministru, Preşedenţia României şi redacţiei ziarului Unirea.

Preşedinte Asociaţia “Mureşul” Victor Vasile Suciu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea