Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Afacerea imobiliară Parc Residence Alpha.„Capcanele” pe care le-ar fi întins Ovidiu Jidveian cumpărătorilor de apartamente

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Afacerea imobiliară Parc Residence Alpha.„Capcanele” pe care le-ar fi întins Ovidiu Jidveian cumpărătorilor de apartamente

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ziarul „Unirea” a consultat ordonanța procurorului prin care s-au dispus măsurile asigurătorii

Ordonanța prin care procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a dispus măsurile asigurătorii în cazul afacerii imobiliare Parc Residence Alpha din Alba Iulia descrie modul în care a acționat fostul avocat Ovidiu Jidveian pentru a induce în eroare cele peste 200 de victime.

Prejudiciul total calculat de procuror se ridică la 11,5 milioane de euro. Jidveian a fost arestat preventiv vineri, la Curtea de Apel Cluj. Inculpatul a contestat măsura, care urmează să fie analizată la începutul acestei săptămâni la Înalta Curte de Casație și Justiție. Bărbatul de 43 de ani este acuzat de înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave (245 de acte materiale), delapidare în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și șase infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit documentului citat, prin autorizația de construire s-a aprobat executarea lucrărilor pentru 21 de apartamente în corpul C1 pentru 20 de apartamente în corpul C2, cu spații comerciale și alimentație publică la parter.

”În perioada iulie 2019 – octombrie 2023, SC Parc Residence Alpha SRL, prin reprezentant Jidveian Ovidiu Viorel, ori Jidveian Ovidiu Viorel

în nume personal, au încheiat în formă scrisă, cumulat, un număr de 242 de promisiuni de vånzare-cumpărare cu un număr de 200 de persoane fizice sau juridice, având ca obiect spații locative sau spații comerciale/birouri, plus locuri de parcare, în cele două corpuri ale imobilului aflat în curs de edificare pe str. Frederik Mistral nr. 5.

În vasta majoritate a situațiilor, promisiunile de vânzare-cumpărare s-au încheiat cu titlu singular, însă există cazuri în care aceleași persoane au promis spre cumpărare spații locative/comerciale diferite, încheind convenții multiple cu SC Parc Residence Alpha SRL sau cu Jidveian Ovidiu Viorel, după caz (între 2-6 promisiuni de vånzare cumpărare)”, se precizează în ordonanța consultată de ziarul „Unirea”.

Cumpărători „furați de mirajul unei afaceri profitabile lor”

Anchetatorii susțin că Jidveian le-a întins o veritabilă „capcană” potențialilor cumpărători, acesta oferind un preț deosebit de tentant, „fapt care, alături de promiterea unor termene de predare extrem de scurte ale locuințelor/spațiilor comerciale, a coborât în mod exponențial diligența contractuală a clienților interesați, aceștia fiind în mod cert furați de mirajul unei afaceri profitabile lor”.

Mai mult, Ovidiu Jidveian a menținut aceeași ofertă de preț pe tot parcursul contractelor, promițând transferarea dreptului de proprietate asupra apartamentelor la o valoare de circa 1.000 euro/mp, deși în intervalul de referință aprilie 2019 -octombrie 2023, prețurile în domeniul construcțiilor și, implicit, al pieței imobiliare, au crescut foarte mult.

„Probele testimoniale administrate în cursul anchetei reflectă faptul că încheierea antecontractelor în fața unor notari publici a contribuit la instalarea unui sentiment de încredere, de siguranță în rândul promitenților cumpărători, aceștia considerând că perfectarea tranzacției în fața unui profesionist al dreptului le asigură legalitatea și fiabilitatea drepturilor achiziționate.

Mai apoi, interesul pentru cumpărarea de spații în ansamblul imobiliar Parc Residence s-a grefat pe buna reputație și pe statutul social ridicat al lui Jidveian Ovidiu Viorel în județul Alba (membru al breslei avocaților, provenit dintr-o familie de persoane de succes în domeniul juridic, cu o bună reputație profesională, fost politician cu funcții publice și de partid importante), elemente care au fost promovate nu doar de către notarii publici, ci și de agenții imobiliari implicați în tranzacții în fazele preliminare”, se mai afirmă în ordonanță.

Citește și: Cum explică Ovidiu Jidveian, fostul admnistrator al Parc Residence Alpha că a încheiat mai multe promisiuni de vânzare decât apartamente are blocul?

Strategia folosită de acesta, de a oferi un preț atractiv, sub media pieței la acel moment într-o zona ultracentrală a municipiului Alba Iulia, a fost adeseori dublată de prezentarea unei imagini distorsionate a disponibilității apartamentelor, tema preferată fiind aceea că spațiul vizionat pe șantier reprezintă ”ultimul apartament disponibil” sau că există alte persoane interesate de apartamente.

”Suplimentar, pentru a convinge persoanele interesate să intre în relații contractuale, suspectul Jidveian Ovidiu Viorel a configurat drepturile promitenților cumpărători în convenții astfel încât aceștia să aibă percepția că vor fi și într-un avantaj economic chiar în caz de insucces a raporturilor dintre părți, sens în care s-a prevăzut și inserat în antecontracte obligația promitentei vânzătoare de a achita, suplimentar prețului, daune interese în valoare de 10% din preț în cazul unui imposibilități de îndeplinire în termen a obligației de predare a bunului viitor și de transfer a dreptului de proprietate asupra acestuia”, au mai descoperit procurorii din Cluj.

Ofertă „de nerefuzat”

Strategia de marketing folosită s-a bazat pe această ofertă „de nerefuzat”, aptă să capteze clienții creduli, cu toate că ea nu s-ar fi putut susține niciun moment din punct de vedere financiar. ”Încă din luna noiembrie 2019, configurația spațiilor promise a fost haotică, dezvoltatorul imobiliar contractând apartamentele și spațiile comerciale în totală desconsiderare a proiectului tehnic autorizat.

În scopul adâncirii erorii în care a plasat în mod voit promitenții cumpărători, unora dintre aceștia le-au fost puse la dispoziție planuri tehnice trunchiate ale apartamentelor, segmentate din planurile spațiilor autorizate în proiect, Jidveian Ovidiu Viorel asigurându-i verbal pe clienți despre iminența depunerii diligențelor pentru modificarea autorizației de construire, ori despre demersuri în acest sens aflate în curs de derulare, astfel incât să nu existe probleme la recepția locuințelor”, se mai susține în documentul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

În perioada 2019 — 2023 spațiile au fost promise clienților în paralel, atât sub formă tehnică prevăzută în autorizații, cât și într-o altă variantă de compartimentare, inclusiv cu oferirea unor angajamente de modificare a compartimentării pentru a-i fi pe plac clientului care încă prezenta reticență în a contracta. „Folosirea unor asemenea mijloace frauduloase a fost însoțită de numerotarea administrativă diferită a spațiilor promise, în diferite etape cronologice ale activității infracționale, în scopul de a nimici șansele ca victimele sale să identifice de îndată în evidențele Oficiului de Publicitate Imobiliară Cadastru Alba faptul că același apartament ori spațiu comercial fusese anterior promis uneia sau chiar mai multor persoane”, susțin procurorii. Astfel, proprietarul afacerii a reușit și „păstrarea unei stări de aparentă ignoranță în rândul autorităților publice investite cu procedurile legale aferente identificării bunurilor promise spre vânzare (notari publici și funcționari publici din cadrul O.C.P.I. Alba)”.

Asigurări verbale neserioase, mincinoase

De exemplu, în perioada septembrie 2021 – aprilie 2022, același apartament situat la etajul 3 din corpul de clădire fără acces direct la stradă Frederik Mistral, folosit pentru o perioadă îndelungată de timp ca „apartament de prezentare”, a fost promis spre vânzare în mod succesiv către cel puțin trei promitenți cumpărători. Inducerea în eroare a fost completată prin faptul că fostul administrator nu a informat cumpărătorii cu privire la faptul că prețul pentru imobilul teren pe care se construia ansamblul imobiliar nu a fost achitat în integralitate.

Ulterior împlinirii termenelor contractuale, de regulă în numele și în interesul societății dezvoltatoare, Jidveian Ovidiu dădea asigurări verbale neserioase, mincinoase cu privire la respectarea în viitorul apropiat a obligațiilor asumate, iar când aceste promisiuni nu se fructificau, sugera promitenților cumpărători că va accepta propunerile de rezoluțiune a convențiilor, asumându-și restituirea integrală a avansurilor încasate în 30 de zile, fără însă a se ține de angajamente.

Citește și: Afacerea condusă de Ovidiu Jidveian, Parc Residence Alpha – milioane de euro scoase din firmă și împrumuturi fără documente

Următorilor promitenți cumpărători a spațiilor li se prezenta în mod nonșalant că locuința sau spațiul comercial, după caz, a redevenit disponibilă, dându-se totodată asigurări că terțului «renunțător» i-au fost satisfăcute pretențiile contractuale, că acesta nu mai emite drepturi proprii asupra spațiului”, se mai precizează în documentul citat.

Potrivit anchetatorilor, numărul total de spații locative/comerciale (inclusiv planșeu corp Cl) promise spre vânzare, în perioada iulie 2019 – octombrie 2023, prin inducerea în eroare, este de 263, spațiile având o suprafață totală de cel puțin 14.090 de metri pătrați utili. Procurorul a dispus sechestru asigurător pe cele două blocuri nefinalizate, pe terenul aferent acestora, în suprafață de 1.701 metri pătrați, pe dreptul de superficie al unui alt teren de 541 de metri pătrați și pe un autoturism.

Dispunerea efectuării urmăririi penale in personam este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea