Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca lansează noi rute către destinaţii europene
Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a început demersurile pentru lansarea unor noi rute către Bruxelles Sud Charleroi (Belgia) şi Weeze-Dusseldorf (Germania). Acest lucru se va realiza cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Cluj.
Este vorba de începerea procedurii de selecţie publică a ofertelor pentru acordarea de ajutor financiar de către Consiliul Judeţean Cluj la deschiderea de noi rute cu plecare de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca va avea loc în 20 august 2012.
Scopul lansării este crearea şi dezvoltarea unor noi legături aeriene (zboruri directe) între judeţul Cluj/regiunea Nord-Vest deservit în principal de Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi o serie de destinaţii europene care să ducă la o creştere a volumului net al traficului aerian între Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi alte aeroporturi comunitare.
Cei care vor beneficia de ajutor sunt transportorii aerieni care îndeplinesc anumite criterii tehnice şi stabilite în cadrul Documentaţiei pentru ofertanţi şi sunt selectaţi în urma procedurii de selecţie publică.
„Am primit acordul Comisiei Europene pentru a acorda sprijin financiar. CE a aprobat printr-o decizie şi astfel vrem să începem organizarea licitaţiilor. În perioada ce urmează vom organiza lictaţii. în 20 august, după care companiile aeriene vor putea prelua caietul de sarcină de la CJ Cluj.
Companiile aeriene care vor zbura 5 ani cu ajutor financiar sunt obligată să zboare 2 ani şi jumătate în continuare fără niciun ajutor financiar, altfel fiind obligate să returneze suma. Este un proiect foarte important pentru că suntem primul aeroport din România care am demarat acest proiect”, a declarat directorul general al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca David Ciceo.
Forma ajutorului financiar va fi acordat ca o subvenţie directă operatorilor aerieni ale căror oferte au fost acceptate pentru noile rute scoase la licitaţie. Ajutorul la deschiderea de noi rute nu va depăşi 14 Euro/ pasager îmbarcat în primul an, şi va plăti în temeiul unui sistem degresiv (Ex: 14 Euro/ pasager îmbarcat în primul an, 13 Euro/ pasager îmbarcat în al doilea an, 12 Euro/ pasager îmbarcat în al treilea an, 11 Euro/ pasager îmbarcat în al patrulea an, 10 Euro/ pasager îmbarcat în al cincilea an). Ajutorul va fi degresiv şi va fi acordat pe o perioadă de 5 ani.
Una dintre condiţiile obligatorii este aceea că compania europeană care va opera pe o rută finanţată prin schema de ajutor va trebui să facă acest lucru încă 2 ani şi jumătate fără ajutor financiar după expirarea perioadei de 5 ani.
Valoarea ajutorului dintr-un an nu poate depăşi 50% din costurile totale eligibile pentru anul în cauză, iar ajutorul nu poate depăşi o medie de 40% din costurile eligibile.
La licitaţie pot participa toate companiile aeriene.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor?
Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor? Tot mai multe animale abandonate, cazuri de cruzime care circulă viral pe rețelele sociale și o legislație adesea ignorată de autorități – aceasta este realitatea actuală a României în privința protecției animalelor, care îi […]
Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății
Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății Începând cu data de 14 iulie 2025, pacienții și aparținătorii vor putea semnala direct Ministerului Sănătății nemulțumirile legate de calitatea alimentației din spitale, printr-un formular online ce va fi disponibil pe site-ul oficial al instituției. […]
Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011
Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011 Lună de lună, consumatorii de energie din România plătesc o colecţie de taxe greu de descifrat, una dintre acestea fiind contribuţia pentru cogenerare, bani care ajung la producătorii […]