ADR Centru: REGIO a adus județului Covasna beneficii de multe milioane de euro
În prima zi a lunii iulie 2015, jurnaliștii din Regiunea Centru au fost invitați de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru în ultima vizită pe teren din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, pentru a vedea cum și pentru ce s-au alocat fondurile Regio, pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna.
Traseul vizitat a inclus observarea la fața locului a modului cum se amenajează din punct de vedere urbanistic zona pietonală centrală a orașului, apoi s-a mers la Spitalul Județean, în locul unde se lucrează zi și noapte pentru finalizarea până în luna decembrie a tuturor lucrărilor. Ulterior, ziariștii au văzut și o locație din municipiu unde se reabilitează un fost sit industrial poluat și, în final, a fost vizitată și o microîntreprindere. Conferința de presă a fost organizată la sediul CJ Covasna și a avut loc în prezența domnului Tamás Sándor – Preşedintele Consiliul Județean, a domnului Antal Árpád András, Primarul municipiului reședință de județ și a domnului Simion Crețu, Director general ADR Centru.
Delegația de jurnaliști, reprezentanții ADR Centru și ai administrației publice locale din Sfântu Gheorghe, au văzut la fața locului rezultatele unor proiecte finanțate din bugetul Programului Operațional Regional. După întâlnirea de la ora 11.00, la sediul Consiliului Județean, unde a fost prezentat stadiul implementării REGIO, atât la nivel regional, după 8 ani de la semnarea acestui program, cât și la nivelul județului Covasna, primul proiect vizitat a fost cel prin care se îmbunătățește infrastructura urbană, se revitalizează serviciile urbane și se urmărește creșterea siguranței pietonilor în trafic.
Este vorba despre proiectul „Amenajarea spaţiilor pietonale din centrul istoric al Municipiului Sfântu Gheorghe”, a cărui valoare totală este de 7.608.092,90 lei. Ziariștilor li s-au prezentat lucrările, realizate aproximativ în proporție de 25%, prin care, în scurt timp, cetățenii orașului vor beneficia de reabilitarea unor suprafețe de peste 14.000 mp, care vor fi pregătite pentru noi activități economice-sociale, la nivelul infrastructurii urbane. În urma implementării proiectului, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, oamenii vor beneficia de peste 9.000 mp de spații pietonale, precum și de noi spații verzi în suprafață de aproape 5.000 mp.
A doua oprire din acest periplu l-a reprezentat Spitalul Județean ”Dr. Kristof Fogolyan”, unde se lucrează”în foc continuu”, pentru finalizarea lucrărilor. Acesta este cel mai mare proiect finanțat pe domeniul 3.1 al POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea calității serviciilor de asistență medicală terțiară și secundară de care vor beneficia locuitorii județului Covasna.
Valoarea totală a acestui proiect este de aproape 20 milioane euro, din care suma solicitată de beneficiar, CJ Covasna, este de peste 15 milioane euro. În urma investițiilor, în acest spital județean, singurul din Regiune care a beneficiat de fonduri REGIO pentru reabilitare, eficiența energetică va crește la o valoare de peste 74%, va scădea durata medie de spitalizare la 6,9 zile și vor fi tratate anual aproape 70.000 persoane. Domnul președinte Tamás Sándor a declarat că Sărbătorile de iarnă vor aduce un cadou cu totul deosebit cetățenilor din Covasna, prin finalizarea acestui proiect.
Un alt proiect interesant vizitat, a fost proiectul ”Dezvoltarea mediului de afaceri în Municipiul Sfântu Gheorghe prin reabilitarea sitului industrial poluat şi crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor”, în valoare totală de aproape 25,5 milioane lei, din care suma solicitată de municipalitatea din Sfântu Gheorghe este de peste 9,5 milioane lei. Aici, în zona Câmpu Frumos, se va reabilita fostul sit industrial poluat și neutilizat, în scopul înființării unui parc industrial. Lucrările presupun decontaminarea terenurilor poluate, reabilitarea unei suprafețe de 16,3 ha sit neutilizat, crearea infrastructurii de bază în vederea amenajării unei structuri de sprijinire a afacerilor. Practic, presa a văzut cum se lucrează la ridicarea clădirilor pentru birouri, spații de producție și prestări servicii, dotate cu rețeaua de utilități necesare.
După implementarea acestui proiect, aici se vor găsi 2 clădiri, una de aproape 800 mp, pentru birouri și o hală de producție în suprafață de peste 1.000 mp. 24 de firme noi vor funcționa în această structură, unde vor lucra peste 400 de oameni. Facilitatea va dispune și de propriile drumuri de acces, în lungime totală de peste 1,3 km.
Ultimul proiect vizitat a fost cel al dotării unei firme private cu cel mai performant computer tomograf din județul Covasna. Prin această inițiativă SC Radiomedic SRL a achiziționat un aparat tomograf computerizat cu 16 secțiuni simultane, dotat cu un program performant special de software CAD, capabil de a localiza și analiza orice leziune suspectă, printr-o iradiere minimă. Numărul total de dotări realizate este de 8 echipamente noi, cu o sumă de aproape 1,5 milioane lei. 6 persoane și-au găsit un loc de muncă prin realizarea acestui proiect privat.
”An de an, vizitele noastre la proiecte, alături de jurnaliști, au avut rolul de a promova beneficiile utilizării resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. În vizita noastră de azi am beneficiat de sprijinul administrației publice locale și am prezentat deschis, cu cărțile pe față, rezultatele la care s-a ajuns în urma derulării de proiecte europene. Poate, la final totul pare ușor, dar ziariștii au avut ocazia să discute direct cu beneficiarii de fonduri, să-și facă o idee mai aproape de realitate despre ceea ce înseamnă să beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat în Regiunea Centru. Din cele 1200 de proiecte depuse în întreaga regiune, avem contractate 499, în valoare totală de aproape 870 milioane euro, inițiative care atrag sume nerambursabile de peste 590 milioane euro. Aspectul important este că valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decât alocarea de care a beneficiat regiunea, adică 1,77 miliarde euro, față de cele circa 480 milioane alocate. Asta spune mult despre necesarul de finanțare. Ne bucurăm că județul Covasna și municipiul Sfântu Gheorghe, atrag foarte bine resursele nerambursabile pentru dezvoltare. Și ne bucurăm că există premisele ca gradul de absorbție în acest oraș și în întreaga Regiune Centru să crească până cât mai aproape de 80%. Astfel, punem bazele noii perioade de finanțare, care a debutat la sfârșitul lunii iunie, prin semnarea la Bruxelles a POR 2014-2020. Noi și potențialii noștri beneficiari suntem pregătiți cu noi proiecte de impact în viața social-economică”, a declarat, după vizita cu presa din Covasna, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Pe parcursul vizitei, participanților le-au fost oferite informații privind stadiul implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, pentru a sublinia evoluția proiectelor și modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Vizita a fost completată și cu o sesiune de prezentări ale reprezentanților Consiliului Județean Covasna, dar și ai Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, referitoare la strategia și viziunea de dezvoltare a acestei zone din Regiunea Centru, precum și a celor mai importante proiecte realizate cu fonduri europene.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 secunde
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor