ADR Centru identifică soluţii pentru diminuarea efectelor declinului demografic prin proiectul DART
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a găzduit săptămâna trecută, la Alba Iulia, întâlnirea de lucru a partenerilor proiectului DART – „Declining, Ageing and Regional Transformation”, în cadrul căreia a fost dezbătut setul de recomandări politice ce va fi oferit Comisiei Europene în sensul prevenirii şi gestionării procesului de declin demografic la nivel european. Preocupările ADR Centru se axează pe identificarea soluţiilor optime pentru stoparea fenomenului îmbătrânirii accelerate a societăţii în ansamblu.
Proiectul DART este implementat la nivelul Regiunii Centru de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, împreună cu 14 parteneri ai proiectului, provenind din 11 state membre UE. Implementarea proiectului a debutat în ianuarie 2010, sub coordonarea partenerului lider – Banca de Investiţii a Landului Brandenburg. Activităţile derulate până în prezent au vizat elaborarea unui set comun de standarde şi indicatori în regiunile partenere DART şi elaborarea unor recomandări politice în domeniul abordat de proiect, pe baza unor schimburi de informaţii şi bune practici. Practic, această iniţiativă urmăreşte să găsească metode de a evita depopularea multor zone din ţările europene, precum şi de a crea infrastructura de servicii specifice destinate vârstnicilor în zonele afectate de scăderea demografică.
”Declinul demografic va deveni foarte curând o problemă majoră în Regiunea Centru, însă această realitate este adesea neglijată sau pusă în perspectivă. Prin participarea noastră la acest proiect ne propunem să realizăm atât un act preventiv, cât şi un act de conştientizare publică a acestei probleme. Pe parcursul celor aproape trei ani de parteneriat, am reuşit să aflăm mai multe despre aspectele demografice care afectează majoritatea regiunilor Europei, am realizat schimburi de experienţă, iar în prezent lucrăm la un set de recomandări politice. Rezultatele obţinute de noi vor fi transpuse în recomandări care vor fi înaintate Comisiei Europene pentru adoptarea de măsuri referitoare la transformările regionale, în funcţie de situaţia demografică”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Agenda întâlnirii de lucru de la Alba Iulia a cuprins o şedinţă de management a Comitetului de Coordonare al proiectului, o sesiune de lucru în care a fost dezbătut şi revizuit raportul final al proiectului DART, ce cuprinde recomandările politice în domeniul declinului demografic şi o vizită de studiu în cadrul căreia reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru şi ai ONG ”Caritas” Alba Iulia au prezentat partenerilor internaţionali câteva modalităţi practice de intervenţie pentru gestionarea procesului de declin demografic ce afectează Regiunea Centru. Prin proiectul DART, Regiunea Centru beneficiază de o finanţare de 72.000 euro, din care contribuţia naţională este de 13% şi a ADR Centru de 2%. Proiectul va fi finalizat în acest an, printr-o Conferinţă internaţională organizată în luna septembrie la Potsdam – Germania. (N.L.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Copiii români, pe primul loc în Europa la „consum problematic de rețele sociale”. Peste 22% petrec peste cinci ore zilnic în fața ecranelor: „Nu își dau seama că sunt dependenți”
Copiii români, pe primul loc în Europa la „consum problematic de rețele sociale”. Peste 22% petrec peste cinci ore zilnic în fața ecranelor: „Nu își dau seama că sunt dependenți” România este pe primul loc în Europa la consumul problematic de tehnologie în rândul celor mici, peste 22% din tineri petrecând peste 5 ore pe […]